ГЛАСАО, ПА УДАО ЋЕРКУ: Опште изборе у Републици Српској пропратила и занимљива дешавања

Н. БУНИЋ - Н. ЛАЗУКИЋ - М. РЕГОЈЕ

03. 10. 2022. у 07:52

ГРАЂАНИ Српске су имали прилику да изаберу главне носиоце власти - слике са бирачких места говоре да су они старији испунили грађанску дужност, док су млађи нараштаји сунчану недељу провели по кафићима или у шетњама.

ГЛАСАО, ПА УДАО ЋЕРКУ: Опште изборе у Републици Српској пропратила и занимљива дешавања

Фото Срна

Велика одговорност је била на становницима Српске - бирали су српског члана Председништва БиХ, председника Републике Српске, посланике у Народној скупштини Српске, и посланике у Парламентарној скуштини Представничког дома БиХ. Велики број старијих гласача схватио је важност јучерашњог дана.

Један од њих је и Милован Лазукић (93) из Шамца, који је један од најстаријих гласача на подручју ове општине. Доживeо је смене режима и политичара, а највише је гласао, како каже за "Новости", за оне који су се залагали за село и обичног човека, пољопривредника.

Старина Милован каже и да је увек излазио на гласање и за време Титове власти и сад ове, јер је тако просто навикао. Није хтео, поручује деда Милован, да се његов глас злоупотреби, ни изгуби.

- Ми старији смо можда мало наглуви, са бољкама, али памет нас још увек добро служи. И данас сам на изборима јер желим да мој глас буде у кутији. Гледам младе како неће да иду на изборе и не могу да верујем да тако размишљају - поручује Милован.

Фото Срна

С друге стране, слике по градовима потврђују да је младима била преча недељна кафа у кафићима него испуњење грађанске дужности. Тако су бањалучки кафићи јуче били испуњени, и то углавном млађом популацијом.

- Нисам изашао на изборе, свеједно ми је ко победи, сви су они исти - реченица је уз коју су испијали топли напитак у баштама локала.

Међутим, било је и млађих гласача на биралиштима у Српској. Једна од њих је и Сњежана Ј. (33) из Прњавора, која је јуче гласала по први пут.

- Раније нисам гласала јер сам сматрала да су сви политичари исти, а поред тога, мислила сам да ћу морати дуго чекати у редовима и да ће гласање бити напорно и компликовано. Напротив, гласање је било веома лако и једноставно, све је било готово за пет минута - каже Сњежана.

И у Херцеговини су међу првим гласачима били старији. У Требињу и пре резултата два кандидата имала су разлог за славље.

Јовица Влатковић, НПС носилац листе за НС РС славио је рођендан на дан избора, а велика фешта је била у фамилији кандидата СДС за НСРС Слободана Пртила, који је удавао кћерку.

Живо је било и у Сарајевско-романијској регији, где су се на изборни дан окупиле и породице које, иначе, нису стално на броју. Трбухом за крухом отишао је велики број младих људи из ове регије, али, на дан избора се већина ипак врати својој кући, да обави своју грађанску дужност.

Становници Сарајевско-романијске регије, они најстарији, који су преживели и по два рата, али и они чији живот је тек почео слажу се у једном - мора бити боље.

Осамдесетшестогодишња Веленка Јањић, за "Новости", каже да је, након једнопартијског система у којем је било све предвидиво, вишепартијски систем донео могућност избора сваком човеку.

- Након дешавања у БиХ, ми Срби смо гласали за своје представнике. Они су нам обећали да ћемо живети у миру, да ће сачувати српски народ и ми смо им веровали. Ми старији смо се још сећали страдања Срба, бојали смо се новог страдања и зато смо веровали нашим представницима. И ево, све ове године имамо мир - каже бака Веленка.

Она додаје да јој је тешко када види како се Срби међусобно свађају, када говоре једни против других.

- Бојим се да наши непријатељи не искористе нашу неслогу. Волела бих да се Срби сложе, јер знам да само сложни можемо напред - каже ова старица.

Студенткиња Катарина Илић каже како воли своју отаџбину, воли своје родно место и желела би да остане ту, али се плаши да то неће бити могуће уколико се на политичкој сцени ништа не промени.

Деда Милован из Шамца, Фото С. М.

ВИШЕ ПОСМАТРАЧА НЕГО ГЛАСАЧА

ГЛАСАЊЕ на бирачким местима у Српској јуче је надгледао рекордан број посматрача. Ту су били представници ЦИК, тужиоци, као и бројни чланови бирачких одбора из различитих политичких странака.

- Изненедила сам се када сам ушла у просторију где сам гласала. Унутра је било око 20 људи. Прво сам помислила да су то гласачи, међутим, испоставило се да су то особе задужене за надгледање избора - казала је Сњежана Ј. из Прњавора.

Кандидат СДС Слободан Пртило јуче удао мезимицу, Фото БНТВ

КАШЊЕЊЕ

У НЕКОЛИКО места у Српској каснило је отварање бирачких места, углавном због техничких разлога. У таквим случајевима, време могућности гласања на том месту продужило се за минутажу кашњења. На бирачком месту у Центру за културу у Прњавору, гласање је продужено до 19.15 часова, због јутарњег кашњења отварања бирачког места.

Са једног од бирачких места у РС, Фото Срна

МОБИЛНИ ТИМОВИ

ЗА грађане чије је кретање ограничено била су резервисана 352 мобилна тима. Мобилни тимови омогућавају грађанима, чије је кретање ограничено, да дођу до биралишта. У бањалучкој регији, на терену је било 25 мобилних тимова, а њихов долазак је био унапред најављен.

- Они већ знају да ћемо доћи, јер су се пријавили за долазак мобилних тимова. Ако неко није у том моменту у стану, онда смо га звали, причекали смо и дошли по ту особу - рекли су из једне мобилне јединице у Бањалуци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА