СРПСКУ ЋЕ ЗАОБИЋИ ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА! Јовица Влатковић извршни директор за развој и инвестиције "ЕРС" за „Новости“ о ситуацији у РС

В. Н.

01. 10. 2022. у 07:45

ЕВРОПУ тресе енергетска криза, цене енергената, па и саме електричне енергије винуле су се у небо, међутим, тај талас неће се пренети на Републику Српску, истакао је у интервјуу за "Вечерње новости" извршни директор за развој и инвестиције "Електропривреде Републике Српске" Јовица Влатковић, нагласивши да је то резултат квалитетног планирања и управљања тим јавним стратешким предузећем.

СРПСКУ ЋЕ ЗАОБИЋИ ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА! Јовица Влатковић извршни директор за развој и инвестиције ЕРС за „Новости“ о ситуацији у РС

Фото Глас Српске

- У Европи је дошло до очекиваног пораста цена, а могу слободно да кажем да се овај талас електро енергетске кризе неће пренети на Српску, иако је систем стар и дошло је до замора материјала, наши инжењери и вредни радници у зависним предузећима га одржавају и држе погонску спремност на завидном нивоу - рекао је Влатковић.

* Каква је била прошла година за "Електропривреду Српске"?

- Анализирајући прошлу годину, морам да нагласим да је била изузетно тешка, пуна изазова али и успешна. Тешка из разлога јер нас је пандемија ограничила у неким активностима а при томе ХЕ "Плат Г-2" није био на мрежи пуних 211 дана што је за нас био велики хендикеп у производњи, међутим 2021. година је, ипак, била најуспешнија година.

* Историјски је 2021. била најбоља и по инвестицијама и финансијски.

- Што се тиче инвестиција у 2021. потписали смо 1,6 милијарди КМ уговора који се директно односе на инвестиције у обновљиве изворе електричне енергије, а ради се о пет пројеката који су у току изградње или треба да крену са изградњом.

Када је у питању пословање и финансијски резултат у 2021. години ЕРС је остварила нaјвећу добит од свог постојања и она износи око 80 милиона КМ и поред чињенице да је у Српској најнижа цена електричне енергије у Европи.

* У шта је највише улагано током ове године?

- ЕРС је направила велики искорак по питању обновљиве изворе енергије и наша је опредељеност да улажемо у исте. На том пољу је највише улагано, надмашили смо све у окружењу и тренутно имамо потписане уговоре у висини од 1,6 милијарди КМ, а укупна вредност започетих инвестиција и планираних да крену са изградњом у наредном периоду је виша од 2,5 милијарди КМ. Наша највећа шанса су хидропотенцијали и ту смо већ кренули са изградњом ХЕС "Горња Дрина", коју чине три хидроцентрале "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци".

Будући изглед ХЕ "Бук Бијела", Фото ЕП РС

* У овом моменту градите ХЕ "Бук Бијелу".

- Да, тако је, а пре неколика дана кренула је са изградњом ХЕ "Бистрица" коју чине три степенасто распоређене електране. Вредност та два пројекта који су кренули са изградњом у 2021. години је 700 милиона марака. До краја године планирамо почетак изградње ХЕ "Дабар" снаге 160 MWh, почетком првог квартала 2023. године ВП "Хргуд" 60 MWh, а до краја ове године планирамо почетак изградње СЕ "Требиње 1" - 73 MWh.

* У окружењу и Европи је дошло до енормног поскупљења струје шта могу очекивати грађани Српске?

- Морам да нагласим да је цена електричне енергије у Републици Српској најјефтинија у региону и Европи, а у односу на берзанску цену јефтинија је чак до 2.500 одсто. Јавност треба да разуме да ЕРС и Влада РС са оваквим ценама врше подстицај домаћинствима и привреди и то је реалност, међутим, морамо нагласити да је све поскупело, и да су услуге и робе попут гвожђа, бетона, енергената, поскупели више од 40 одсто. Све то повећава трошкове производње електричне енергије. А чињеницa је, дa je код нас цена за привреду 53 евра најнижа у Европи и окружењу, а да је цена за домаћинства нижа од наше производне цене.

ИЗГРАДЊА СОЛАРНИХ ЕЛЕКТРАНА

* ШТА је обележило пословање ЕРС током ове године?

- Пословање ЕРС-а свакако су обележиле нове инвестиције и опредељеност ка изградњи обновљивих извора енергије, а посебно пројекат "Програм енергетске одрживости за домаћинства и привреду 50.000 плус". Ради се о изградњи соларних електрана на крововима породичних кућа у коме ЕРС учествује са 20 одсто, а потрошач-произвођач, односно домаћинство са 80 одсто, које ће враћати у једнаким ратама у периоду до 10 година.

Домаћинство за поменути период неће добијати рачуне него ће уместо рачуна плаћати ануитет који ће бити пар процената мањи од просечног рачуна из претходне године. На тај начин ћемо ослободити енергију коју можемо пласирати на берзи, а уједно идемо ка очувању животне средине и што је најважније свако домаћинство након отплате соларне електране наредних 15 година ће имати бесплатну електричну енергију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НИКАД ПРОВОКАТИВНИЈА: Рајковићева жена запалила мреже облинама - купаћи, а преко само мрежа (ФОТО)