"МАМА, ЈА НЕЋУ ПРЕЖИВЕТИ СУТРАШЊИ ДАН": Млади добротвор животиња није издржао притисак околине - дотукле га лажне претње о одузимању паса

Новости онлајн

24. 09. 2022. у 17:17

ГОРА Карановић, деветнаестогодишњак из села код Прњавора у Републици Српској, како се сазнаје, више није могао да издржи претње комшија, полиције и инсепкције да ће му одузети псе које је брижно чувао од смрти и глади, па се прекјуче обесио.

МАМА, ЈА НЕЋУ ПРЕЖИВЕТИ СУТРАШЊИ ДАН: Млади добротвор животиња није издржао притисак околине - дотукле га лажне претње о одузимању паса

Фото: Фацебоок/Горан Карановић

Вест о овој трагедији увелико се дели на друштвеним мрежама, а сама организација за заштиту животиња из Бањалуке "Wаг Wаг", са којом је младић сарађивао, потврдила је то на свом Фејсбук профилу, док су објаснили како је до саме трагедије дошло, шта јој је све претходило, као и шта је био окидач који је навео млагод Горана да се одлучи на овакав трагичан потез, пише "Блиц". 

- Горан Карановић је био младић од 19 година. Сарађивали смо са њим тако што је Горан обезбеђивао смештај свим потребним псима, док смо му ми помагали око хране и свих других пропратних ствари, јер се ми првенствено бавимо едукацијом. У свом дворишту је имао око 50 паса, а проблем је настао када су његове комшије почеле да му прете полицијом и инспекцијом, и да се жале на буку, иако ничега сличног није било. Он је животиње чувао у свом дворишту на селу, прве комшије нису јако близу њему, животиње нису стварале проблем, а највише је целокупна ситуација сметала комшији из Аустрије који је овде долазио два пута годишње, и који је од њега подоста удаљен - објашњава Анђела Шпановић, председница удружења "Wаг Wаг".

Како она наводи, Горан је своје псе чувао до удомљавања. Лепо се бринуо о њима и све је било легално, јер законом није прописано колико животиња у свом дворишту можете чувати, док је и сама регистрација смештаја ускоро требало да буде приведена крају, а што је Горану такође било јако битно.

- Ми смо му доста помогли и око регистрације поменутог смештаја за животиње и требало је да прође још 14-15 дана па да целокупна ствар са папирологијом и документацијом буде готова. Међутим, полиција и инспекција су константно долазили код Карановића на врата и стварали му притисак. Окидач који је довео до самоубиства је Горанова младост и то што није схватао како не постоји начин да се без судског налога одузима имовина. Јуче ујутру његова мајка ме је позвала и јавила потресне вести - да се Горан обесио у пластенику, а дан пред наводно одузимање његових паса од стране инспекције - говори даље потресена председница удружења.

Фото: Фејсбук

Како председница удружења истиче, ништа није наговештавало да ће се Горан на крају одлучити за такав трагичан корак, барем када је са њом разговарао, док је својој мајци вече пред самоубиство казао: "Мама, ја нећу преживети сутрашњи дан.".

- Горан се убио прекјуче навече. Било је касно. Родитељи и породица су јако потресени и не верују шта их је снашло. Он је иначе живео са сестром, оцем и мајком. Комшије које, како се прича, имају везе у полицији, нису му дале мира и показало се још једном да су такве везе јаче од закона - истиче председница удружења.

Да је малтретирање од стране комшија које је младић доживљавао већ више месеци било неиздрживо, говори и то да су пре месец и по дана пуцали на Горана, а након чега су прошли некажњено.

- Комшије су пре месец и по дана пуцале птичарком на Горана. Он их је пријавио, али то није добило никакав епилог. Закон се на Гогију могао изгледа прекршити - закључује потресена председница удружења Анђела Шпановић.

Када је реч о псима који су сада остали без свог старатеља, председница наглашава како ће сви они бити удомљени, те да већ раде на томе.

- Верујте ми, ја сам откада се ова трагедија догодила 24 сата дневно на телефону. Зову ме људи и из земље и иностранства. Надам се да ћемо у што краћем року пронаћи дом за несрећне псе и да ће се то догодити кроз две недеље - прича она.

Сахрана трагично настрадалог момка обављена је данас у његовом родном селу, у Прњавору.

- Они су злотвори, мог су Горана отерали у смрт, због њих је мој мали анђео дигао руку на себе - рекла је јуче Зора Карановић из села Штивор код Прњавора, Горанова мајка.

– Он је имао 15 својих паса, остали су били са улице. Дешавало се да их се скупи и по 50, све њих је он хранио, лечио и чувао, без икакве материјале користи, из чисте љубави. Од свог новца им је куповао лекове и храну – прича неутешна мајка за Српскаинфо.

Каже да су му у том племенитом послу помагали неки добри људи, али да је било и оних других, којима је сметало кад пас залаје.

Мајка пронашла обешеног Горана

Неутешна мајка је и пронашла Горана обешеног у пластенику.

Покушавали су га реанимирати, комшиница Сњежана му је све време, док није стигла хитна, давала вештачко дисање и масирала срце, али Горану није било помоћи.

Кад су стигли, лекари су констатовали смрт.

– Мени је то дете било као моје рођено, моја душа цвили и вришти од бола и туге за њим. Био је бескрајно поштено и искрено дете. Он је само спасавао немоћне, остављене и одбачене душе. Свима је веровао и мислио да су сви људи добри, а у ствари нису – каже комшиница Сњежана Емануела.

Жали, каже, што је тај дивни младић доживео такво одбацивање и прогон и што тај терет није могао издржати.

Смрт малдића из Штивора изазвала је праву буру на друштвеним мрежама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (5)

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор