СПРЕЧЕНА ШТЕТА НА УСЕВИМА: Противградна превентива велика помоћ пољопривредницима у Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

16. 08. 2022. у 05:22

ОВЕ године се ради о веома захтевној сезони, која је кренула врло динамично. Имали смо подизање система и стрелаца у 54 дана од чега смо у 27 дана имали градоносне облаке који су методолошки задовољавали све критеријуме градоопасности на њих смо до данас испалили 1.392 противградне ракете.

СПРЕЧЕНА ШТЕТА НА УСЕВИМА: Противградна превентива велика помоћ пољопривредницима у Српској

Фото Противградна превентива

Ово може најбоље илустровати податак да смо прошле 2021. године за целу сезону испалили 630 ракета, а ми смо практично завршили половину овогодишње сезоне. Можемо се похвалити да нисмо имали већих појава града и већих штета на брањеном подручју, што није случај са земљама окружења, каже за "Новости" Тихомир Дејановић, директор "Противградне превентиве".

- Ми данас покривамо 38 локалних управа у РС и ФБиХ, као и Брчко дистрикт, са преко 1,4 милиона хектара штићеног простора - истиче Дејановић.

Он каже да обацује тврдње појединаца да је испаљивање противградних ракета узрок суше у РС, и додаје да је управо захваљујући ракетама спречена већа штета на усевима.

- У РС имамо одличне резултате у сузбијању града. Ове године смо спречили значајну штету од града на пољопривредним културама и не може се говорити о катастрофалној штети од ове елементарне непогоде. Из свих облака на које смо деловали падала је киша, јер да се не ради о таквим облацима који су пуни влаге и који се крећу над прегрејаним копном не би ни долазило до невремена и само би непотребно трошили ресурсе, односно ракете и отопину сребро-јодида за генераторе - наводи Дејановић.

Осим 200 класичних имају и 101 аутоматску противградну станицу, Фото Противградна превентива

Иначе "Противградна превентива" има три противградна центра, Нова Топола, Бијељина и Требиње, два радарска центра на Борју и Јахорини, опремљене са америчким метеоролошким радарима, 101 аутоматску противградну станицу, 200 класичних противградних станица са стрелцима и 35 приземних генератора сребро-јодида.

- Све побројано поседујемо захваљујући Влади, односно нашем ресорном Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су препознали да је прави одговор на климатске промене активна заштита од града и у развој Јавног предузећа уложила 25 милиона марака. Због тога данас можемо говорити о успешним резултатима нашег рада.

Имамо нову технику коју сталним усавршавањем наших кадрова користимо до максимума - каже Дејановић.

Истиче да што се тиче противградних ракета у ову сезону су ушли са 2.650 ракета преосталих из прошлогодишње, а пре почетка смо добили 320 ракета по оквирним споразумима од прошле године.

- По овогодишњим оквирним споразумима са произвођачима из Србије, испоручено нам је још 980 ракета, што треба да буде довољно у овогодишњој сезони. Наравно, ако се интензитет непогода настави, тражићемо додатна средства од нашег ресорног министарства а искористићу прилику да им се захвалим јер су нам средства за ракете обезедили пре почетка овогодишње сезоне - појаснио је Дејановић.

Тихомир Дејановић, Фото АТВ

РАДАР НА ЈАХОРИНИ

НОВИНА је, каже наш саговорник, да од ове године у функцији имамо и метеоролошки радар на Јахорини који омогућава бољу противградну заштиту источног дела РС и БиХ, као и Републике Србије. Такође, морам напоменути да до краја овогодишње противградне сезоне планирамо завршити комплетну мрежу аутоматских противградних станица у Источној Херцеговини и поред већ изграђених 10 станица на подручју Требиња планирамо целу мрежу да пустимо у тестни рад, дакле свих 25 станица колико је потребно да се овај део Републике Српске покрије противградном заштитом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу