ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК РАДНИКА: Алармантно стање на тржишту рада у Републици Српској

Д. КАЛИНИЋ

15. 08. 2022. у 08:15

ВЕЋ одавно смо сведоци да је стање у Српској кад је у питању радна снага алармантно, и да се велики број делатности сусреће са проблемом проналаска квалификованих радника.

ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК РАДНИКА: Алармантно стање на тржишту рада у Републици Српској

Завод за запошљавање, Фото архива Новости

Једна од главних потешкоћа са којом се данас суочавамо је свакако и споро прилагођавање образовног система потребама тржишта рада.

Како су раније за "Новости" рекли из Завода за запошљавање РС, најтраженија занимања у Српској су дипломирани економисти, правници, али и професије које су у мањем броју евидентиране на бироу, попут професора математике, физике, информатике. Тржишту недостају и фармацеути, лекари и инжењери електротехнике...

Из те установе појаснили су да је у првом делу ове године забележен напредак у запошљавању особа са евиденције.

- За првих пет месеци ове године, запослено је 10.750 лица - речено је у Заводу.

Међутим, према речима Мирослава Вукајловића, директора једне од агенција за запошљавање, у Српској понестаје радне снаге у скоро свим областима.

- Уочљиво је да се не попуњавају бројна отворена радна места у производним капацитетима, поготово у мањим срединама. У овом тренутку тешко је пронаћи стручне раднике за послове у угоститељству, имамо велику потражњу за радницима у ИТ-у, рад у кол-центрима, возачима, достављачима, а сезонских радника готово да нема - појашњава Вукајловић.

Погођен сектор грађевинарства, Фото shutterstock

Квалификовани кадар је хронично недостајући, погово онај који је у стању да самостално извршава задатке, било да су у питању КВ радници или они са ВСС.

Када су у питању дефицитарна занимања, ту се у првом реду могу издвојити занати.

- Инжењери, посебно електро и машинских смерова, поменути ИТ инжењери, поодавно су недостајући на нашем тржишту рада, тенденција је да ће се овај тренд наставити - каже Вукајловић и додаје да та занимања чекају послодавци широм света, а не само домаћи.

Послодавци у Српској највише интересовања исказују за попуњавање оних радних места која не изискују посебну квалификацију.

- Глобализација и интернет донели су хиљаде нових радних места и на наше тржиште.

Најзаступљенија нова радна места односе се на послове на даљину - истиче Вукајловић.

Ове године отишло је много више радника на сезонске послове него претходних.

- Фирме ће све теже задржавати постојећи обим пословања. Хитно су потребне мере како би се тренд одласка расне снаге зауставио - закључује Вукајловић.

КОНОБАРИ И ЗАВАРИВАЧИ

ПРЕМА подацима Завода за запошљавање РС, када је у питању четврти степен стручне спреме, послодавци највише траже економске техничаре, медицинске сестре и техничаре, оператере на рачунару, док је за трећи степен стручне спреме највећа потражња за продавачима, конобарима, возачима, браварима, обућарима и заваривачима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (1)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило