ЗАШТИТНИК ШЕГРТА ЧУВА И НУГЛАШИЦУ: Потврђено вековно пријатељство два села код Босанског Грахова у БиХ

Р. Шегрт

08. 08. 2022. у 16:16

ОД памтивека су становници села Бастаси и Нуглашица у општини Босанско Грахово повезани не само комшијски већ и на бројне друге начине.

ЗАШТИТНИК ШЕГРТА ЧУВА И НУГЛАШИЦУ: Потврђено вековно пријатељство два села код Босанског Грахова у БиХ

Ненад Ковљенић и Милан Шегрт , Фото: Р. Шегрт

Од постанка су одрастали једни поред других, некада заједно чували стоку, ишли у исту школу у Црном Лугу, заљубљивали се, сретали се у возовима када су одлазили на високе школе или далеки рад, печалбарили по бауштелама у Аустрији, Немачкој и Швајцарској, певали на игранкама, надметали се пред девојкама.

Заједно су пре 27 година напустили и родни крај, када су их на то приморале хрватска војска и полиција у злогласној операцији "Олуја". И једни и други расули су се по белом свету, а само малобројни вратили у родна села и тамо наставили живот. У Бастасима је мање повратника, у сваком засеоку тек по неколико ватри гори, а у највећем, у Шегртима, тренутно је само један становник. У Нуглашици је више чељади која тамо зимује.

Неки су се вратили чак из иностранства, обновили старе или направили нове куће и тако вољеном завичају повратили живот. И једни и други су обновили гробља на којима им почивају родитељи и далеки преци. Прво су то урадили Басташани, а онда Нугларани. Ови други, из засеока Задрага, чак су поред гробља изградили малу цркву-капелу, у којој ће ових дана коначно засветлети и сијалица. И једни и други све су урадили сами, добровољним пролозима својих мештана.

И док прикупљају новац за унутрашње уређење своје мале цркве, Нугларанима је од братства Шегрта из Бастаса на дар стигла прелепа икона Светог Стефана, њихове крсне славе. Шегрти са свих адреса, из Србије, Републике Српске, БиХ и иностранства, радо су прихватили идеју Милана Шегрта, да се комшијама, пријатељима и рођацима, уручи овакав поклон, јер су између Нугларана и Шегрта склопљени бројни бракови из којих су се изродиле нове генерације.

- Браћи и сестрама Нуглашице, које изродише и на свет донесоше наше драге Шегртуше, као и оној браћи и сестрама чије Нугларанке изродише нас поносне Шегрте, поклонили смо икону наше крсне славе Св. првомученика и архиђакона Стефана, да сведочи и подсећа потомке коју су славу славиле њихове баке, од кога су постали и са ким су крвно везани.

Жеља нам је да ова икона украси зидове храма у Нуглашици и да им се као браћи захвалимо на његовој изградњи у овим тешким временима по наш православни српски народ у нашим крајевима. Са жељом да нас звоно са ове цркве окупља све више у радости, да се састајемо и да нам потомци знају ко су и од кога су. И кад на гробљу свећу пале, да знају коме је пале - рекао је, уручујући икону, Милан Шегрт, председник одбора свих акција које Басташани успешно спроводе у завичају.

Заједно са њим били су и његов млађи син Срђан и унуци Јанко и Михајло, који, иако рођени у Бањалуци, често обилазе дедину родну кућу и не дају да је прекрије коров. На уручење дара у Нуглашицу су дошли и они Шегрти који се већ седам година, крајем јула, окупљају у завичају на заједничком помену својим умрлима. Нугларани су широког срца и отворене душе дочекали своје комшије, пријатеље и рођаке. Овај гест код неких је изазвао сузе, а код Ненада Ковљенића, који се из Швајцарске вратио у родно село, пробудио посебне емоције, из којих су настали и стихови:

- Оградили смо гробље уз нашу слогу, сада градимо цркву, у славу Богу. Нека нам помогну људи добре воље, да нам она краси наше Ливањско поље. Са љубављу нека допринос дају да градимо цркву у нашем крају - поручио је Ковљенић.

Освештавање иконе, Фото: Р. Шегрт

 

егрт

Икону од Шегрта у малој нугларској цркви освештао је парох ливањски Предраг Црепуља и у беседи окупљенима поручио:

- Једина бића на земљи која могу да своје мисли пренесу на другога јесу људи. Због тога причајмо, дружимо се, пазимо на образ једни других, јер реч некада јаче посече него мач, али исто тако лепа реч зна и да излечи. Нека сте благословени.

Икона коју су Шегрти поклонили цркви у Нуглашици дело је академског сликара Небојше Петровића Петре из Београда.

Басташани и Нугларани на окупу , Фото: Р. Шегрт

ПОРОДИЧНЕ ВЕЗЕ

- ПРЕМА подацима које сам успео да прикупим, чак 22 девојке из Шегрта својевремено су се удале у Нуглашицу, а 12 девојака из тог села удато је за Шегрте, тако да смо крвно везани са Ђукићима, Јоветићима, Ковљенићима, Црномарковићима, Радивојшама, Банићима, Ловренима, Љубојама, Барошима, Иветићима, Ћурковићима, Баришићима и Вуковићима - сведочи Милан Шегрт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (1)

БРЕГУ ТУЖИО ПРВИ КОМШИЈА: Саслушан на суду - овако се бранио