ПИЛОТИ, СПАС СА НЕБА: Хеликоптерски сервис РС ове летње сезоне ради пуном паром

Н. Бунић

01. 08. 2022. у 13:20

ХЕЛИКОПТЕРСКИ сервис Републике Српске ове године, а нарочито у последњих месец дана потврдио је епитет најбоље организованог народног сервиса, који је у сваком моменту спреман да помогне угроженима у Српској, али и у Федерацији БиХ.

ПИЛОТИ, СПАС СА НЕБА: Хеликоптерски сервис РС ове летње сезоне ради пуном паром

Бобан Кустурић, Фото Хеликоптерски сервис РС

Широк је дијапазон услуга који нуди Хеликоптерски сервис РС, а све оне имају један циљ - спасавање људи или материјалних добара. У највећем броју случајева, два хеликоптера из овог сервиса служе за гашење пожара, транспорт пацијената и потрагу за несталима. У последњих месец дана хеликотери су били посебно активни - гасили су ватрене стихије у Блидињу код Посушја, Националном парку Сутјеска код Фоче као и у околини Требиња. Ове задатке успешно су обавили - имали су укупно 438 летова, утрошили 66 часова и 45 минута лета и избацили 410 тона воде на пожариштима.

- Гашења пожара из ваздуха је веома ризична операција, која је врло захтевна и за хеликоптер и за посаду, јер се ради у веома комплексним околностима. То су терени на великим надморским висинама, летење у условима смањене видљивости због дима, високе температуре, мале висине лета и слично. Овакве ситуације захтевају и од пилота и од технике напрезања до крајњих граница - каже директор Хеликоперског сервиса Српске Бобан Кустурић.

Фото Хеликоптерски сервис РС

Ове године, Хеликоптерски сервис транспортовао је 40 угрожених пацијанта до различитих медицинских установа у Српској и Србији. Од када пружају ове услуге од 2014. године, хеликоптери Српске превезли су 290 пацијената, што због даљег лечења, што због хитних интервенција.

Напомиње да су уз помоћ Републичке управе цивилне заштите РС, набављени базени за воду, који се брзо монтирају поред пожаришта када је низак водостај природних извора воде, река и језера, чиме је значајно убрзан ток гашења пожара и истовремено повећан ефекат гашења.

ТРАНСПОРТ БЕБА

ХЕЛИКОПТЕРСКИ сервис је ове године имао доста интервенција које су укључивале транспорт болесних малишана. Од 2019. године до данас, до одговарајућих медицинских установа превезли су 14 новорођенчади и 15 деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса