СПОРНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БОЛНИЦУ? На последњој седници Скупштине града Требиња усвојен Просторни план

Д. ЦУРАЋ

19. 07. 2022. у 08:35

ОДБОРНИЦИ требињске Скупштине на последњој седници усвојили су Просторни план Требиња, први свеобухватан документ те врсте којим су обухваћене и градске и приградске зоне.

СПОРНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА БОЛНИЦУ? На последњој седници Скупштине града Требиња усвојен Просторни план

Фото Д. Цураћ

Просторни план, коју су стручњаци израђивали пуне четири године, у својој структури има идеју да избалансира развој централног насеља које доминира, али и околних насеља, а кроз који је представљен будући развој Требиња и важни објекти попут будућег аеродрома, нове болнице, трасе Јадранско-јонске магистрале, слободне зоне, соларних електрана на Зупцима.

Тим који је израдио Просторни план предводио је професор доктор Велимир Шећеров из Београда.

- Његова структура дефинисана је у три категорије: економској, еколошкој и друштвено-социјалној. Сви пројекти који су дати односе се на сваки појединачни сегмент, иако су неки од њих већ раније дефинисани - рекао је Шећеров.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да је Просторни план важан документ који представља смернице развоја Требиња у наредних 30 година, а оно што је изазвало расправу током седнице било је дефинисање власништва над парцелом на којој је предвиђена изградња нове модерне болнице.

ПРОТЕСТИ ЗБОГ РЕФЛЕКТОРА

ПРЕД почетак седнице одборници Покрета "За правду и ред" најавили су протесте уколико скупштинска већина усвоји одлуку за изградњу рефлектора која им је достављена, тврдећи да се ради о превисикој цени. Првобитно је укупан износ инвестиције требало да износи 2,2 милиона КМ, али су ти износи додатно кориговани, па ће Град за изградњу рефлектора у три године укупно планирати 1,67 милиона КМ, без ПДВ.

- Сви они који докажу да је то њихово приватно власништво - треба да добију одштету, али не могу да се зауставе инвестициони пројекти. Болница је објекат од општег интереса и она треба да се гради јер је то потреба свих грађана Требиња, али и Херцеговине - истакао је Ћурић.

На другој страни, требињска опозиција је тврдила да се нова болница гради у плавном подручју, и да се та земља "отима" од оних којима је одузета 1963. године. Представник Удружења грађана "Покрет за реституцију" Србо Шкеро истакао је да поздравља усвојени Просторни план Требиња, али да није тачно да је Република Српска, као ниГрад Требиње, власник земљишта на коме је предвиђена изградња нове болнице.

- Власник те земље је БиХ, и то по пресуди Уставног суда БиХ, који је избрисао члан 53. Закона о пољопривредном земљишту РС. Шта год да ураде, раде мимо закона. Нама је земља одузета 1963. и само нама у Херцеговини није враћен ни метар квадратни. Ми ћемо ући у наше поседе, а интересује ме како ће нас истерати, по ком основу. Болница може да се гради било где, али не на земљишту на коме желе да је граде - истакао је Шкеро.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма