ПУНОГ СРЦА ГРАДЕ НОВА ПРИЈАТЕЉСТВА: Ђаци из Републике Српске угостили вршњаке са Косова и Метохије

Наташа Лазукић

03. 07. 2022. у 07:20

БАЊАЛУКА је по десети пут отворила своје врата за децу са Косова и Метохије која су на дружењу са вршњацима радосно певала химну "Моја Република" и поносила се јуначким прецима.

ПУНОГ СРЦА ГРАДЕ НОВА ПРИЈАТЕЉСТВА: Ђаци из Републике Српске угостили вршњаке са Косова и Метохије

Фото Влада РС

У Републику Српску је допутовао укупно 461 основац са КиМ и из Глине са Баније, у пратњи 45 просветних радника. Они су се одазвали пројекту "Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске".

Њихови домаћини током овогодишње посете су породице ученика основних школа из 13 градова и општина - Приједор, Бањалука, Градишка, Челинац, Прњавор, Брод, Шамац, Пелагићево, Добој, Бијељина, Соколац, Источно Ново Сарајево и Требиње.

Бањалучанин Саша Ловрић већ је пети пут угостио децу са Косова и Метохије.

- Када смо први пут чули за овакву врсту дружења, одмах смо се придружили идеји да спојимо нашу децу и угостимо их на најбољи начин. Морам вам рећи да смо доста слични по менталитету и осећају за неким само нама познатим људским вредностима. Моја породица, која броји пет чланова, узела је на себе овај вид мале обавезе да се друже деца Косова и Српске - испричао је Ловрић.

Он каже да се деца веома брзо уклапају и проналазе заједничка интересовања.

- Ми не можемо ни замислити колико чинимо тој деци за ових седам дана боравка, стварају незаборавна пријатељства и стичу неке само њима знане доживљаје. Сваки пут ме све више одушевљавају својом снагом воље и духом - рекао је Ловрић.

Матеја из Косовске Митровице је први пут у Бањалуци и каже да се осећа као код куће.

Прошлих година у гостима је био и његов брат са другарима.

- Осећај припадности ми дају доброчинство домаћина и заједничка традиција нашег народа.

У Бањалуци је мало другачије него у Косовској Митровици. Овде имате биоскоп, то ми се свиђа, ипак најважније је да се што више дружимо са вршњацима - испричао је дечак.

Хор од 46 ученика из три основне школе - Основне школе "Вук Караџић" Сочаница, Основне школе "Стана Бачанин" Лешак и Основне школе "Лепосавић" из Лепосавића - на пријему у Административном центру Владе РС извели су химну "Моја Република" као поклон у знак захвалности Републици Српској за гостопримство.

Славиша Ристовић, један од наставника са Косова, рекао је:

- Ми смо са децом дочекани прелепо у Републици Српској. Смештени смо у граду Приједору, код породица. Волели бисмо да наставимо традицију оваквих сусрета.

Фото Приватна архива

Симболично је ово видовданско спајање наших традиција и надам се да ће наша дружења још дуго потрајати.

Јасна Трајић, наставница енглеског језика у ОШ "Јован Цвијић" у Зубином Потоку, каже да из Републике Српске носе лепе утиске.

- Одушевљени смо, пре свега пријемом у општини Градишка, а затим и боравком овде у Бањалуци. Домаћини су дали све од себе да угосте нашу децу, да им гостовање у Републици Српској остане у лепом сећању које ће препричавати годинама. Сигурна сам да ће стечена пријатељства са вршњацима његовати - изјавила је Трајићева.

Она је испричала и да су симболично на Видовдан деца имала час историје у природи на планини Козари где се говорило о важним историјским догађајима, који су их још више зближили.

- Драго ми је што осећај припадности можемо наћи и у нашој матици Србији, али и у Републици Српској кроз један посебан однос деце са Косова и деце Српске. Срце нам је пуно свима - закључила је Трајићева.

Фото З. О.

Сваке године директори школа са Косова и Метохије и из Републике Српске потписују споразуме о братимљењу њихових установа, а ове године, како наводе из Министарства просвете и културе, братимиле су се ОШ "Вук Караџић" Сочаница и ОШ "Доситеј Обрадовић" из Приједора.

Из Министарства просвете и културе Републике Српске наводе да је до сада кроз овај пројекат у Републици Српској боравило преко 5.000 српских ученика у пратњи око 500 просветних радника са Косова и Метохије, а пројекат је подржао и Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији Републике Српске.

Фото С. Л.

МАКСИМАЛНА ПОДРШКА

ЧЕСТО су наставници и родитељи ОШ "Свети Сава" из Бањалуке угошћавали децу, као и многе друге школе на подручју града, а од ове године и ОШ "Иво Андрић" приступила је дивном догађају.

- Ове године смо код наших суграђана и родитеља чија деца похађају нашу школу угостили 25 ученика. Потрудили смо се максимално да пружимо подршку и деци, родитељима и наставницима који су дошли, да их одведемо свуда где би им било интересантно. У новембру планирамо и ми посету Косову - поручила је Жељка Опачић директорка ОШ "Иво Андрић".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи