ФИРМАМА 35 МИЛИОНА ЕВРА: Министар спољних послова Мађарске у посети Бањалуци

С. М.

02. 07. 2022. у 06:21

САРАДЊА са Мађарском за нас представља путоказ којим треба да се крећемо и за нас је веома важна.

ФИРМАМА 35 МИЛИОНА ЕВРА: Министар спољних послова Мађарске у посети Бањалуци

Сијарто и Додик на састанку, Фото СРНА

Влада Мађарске одобрила је првих 35 милиона евра за подршку у Републици Српској, изјавио је Милорад Додик, српски члан ПБиХ, након састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

Додик је истакао да је реч о новцу за 1.400 фирми који ће моћи да приме појединачно по 25.000 евра и додао да почетком идуће године може да се очекује круг од нових 35 милиона евра.

- Ранији договор са мађарским премијером Виктором Орбаном се реализује. Сарадња са Мађарском за нас је веома важна и желимо да економска сарадња буде још већа - истакао је Додик.

Он каже да Мађарска остаје земља у коју је Српска загледана.

- Упознао сам министра Сијарта с тим да морамо да се понашамо одговорно према очекивањима народа у РС и да ми не можемо бити део пакета санкција према Русији без обзира на очекивања неких центара моћи - поручио је Додик.

Захвалио се Сијарту за подршку коју даје Српској на многим местима.

- Нећемо заборавити подршку Мађарске где су јасно дали до знања да на неким местима не треба да се разговара о нама, него са нама - поручио је.

Додик је рекао да је ЕУ била неправедна према БиХ јер је, како је рекао, поставила нереалне услове, подвукавши да ће Српска између пута БиХ у ЕУ на којем треба нестати РС увек бирати РС.

Сијарто је поручио да је срамота да Европски савет на прошлом заседању није донео одлуку о додељивању кандидатског статуса БиХ.

Сијарто је рекао и да Мађарска подржава европске интеграције Западног Балкана и БиХ и осврнуо се на финансијску помоћ коју ће РС да добије и додао да је то у склопу унапређења сарадње РС и Мађарске.

САНКЦИЈЕ

МИНИСТАР Петер Сијарто је поручио да нема смисла да се уводе санкције, да се прети него да треба да се постигне дијалог и сарадња и зато је за нас важно да се не уводе санкције од стране ЕУ ни против једног човека у земљама Западног Балкана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)