АЛКАЛАЈ "ЗРЕО" ЗА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ: Како Бањалука може правним средствима да се заштити од самовоље из Сарајева?

С. М.

25. 06. 2022. у 07:00

У КОНТИНУИТЕТУ Свен Алкалај злоупотребљава свој службени положај шефа Мисије БиХ при Уједињеним нацијама, а најновији пример је самовољно предлагање Генералној скупштини УН да се усвоји резолуција којом би се забранило негирање геноцида у Сребреници. Алкалај то ради, иако добро зна шта пише у Уставу БиХ.

АЛКАЛАЈ ЗРЕО ЗА КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ:  Како Бањалука може правним средствима да се заштити од самовоље из Сарајева?

Милан Благојевић, Фото Глас Српске/Свен Алкалај, Фото Радио Сарајево

Ово за "Новости" каже Милан Благојевић, бивши судија и професор Уставног права, коментаришући потезе представника Босне и Херцеговине на Ист Риверу који иду на штету Републике Српске. Он објашњава да је Уставом, у члану 5, прописано да је само Председништво БиХ надлежно за вођење спољне политике. Сви други органи, као што су Савет министара, министар иностраних послова и амбасадори, како истиче, дужни су само да спроводе спољну политику коју претходно утврди Председништво БиХ.

Благојевић каже да Алкалај веома добро зна за ове норме и да, ако се понаша супротно њима, не само што на најгрубљи начин крши Устав БиХ, већ тиме на флагрантан начин чини и кривично дело злоупотребе службеног положаја.

- Када Алкалај, супротно Уставу БиХ, без одлуке Председништва, као слободни стрелац даје предлог ГС УН, на тај начин прекорачује границе својих службених овлашћења. Зато би српски члан Председништва БиХ Милорад Додик одмах требало да поднесе кривичну пријаву против Алкалаја за ову ову флагрантну злоупотребу положаја. Није БиХ приватна имовина Свена Алкалаја да њоме располаже како му се прохте - закључује проф. Благојевић.

Према речима Благојевића, после подношења пријаве, потребно је одмах замолити Русију и Кину да њихови представници у ГС у излагању потпуно обавесте све каквим злоупотребама положаја и подвалама се служи Алкалај како би преварио, ни мање ни више до Скуштину УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)