ЛАБОРАТОРИЈЕ У НОВОМ РУХУ: Опрема Електротехничком факултету у Источном Сарајеву

М. РЕГОЈЕ

23. 06. 2022. у 10:16

НА Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву јуче је презентована опрема за рачунарску и лабораторију за обновљиве изворе енергије укупне вредности 60.000 КМ.

ЛАБОРАТОРИЈЕ У НОВОМ РУХУ: Опрема Електротехничком факултету у Источном Сарајеву

Стигла опрема, Фото М. Регоје

Доцент доктор Срђан Лале, продекан за наставу Електротехничког факултета рекао је да је опрема у потпуности финансирана из Европског фонда пројекта.

- Један део од око 35.000 КМ је искоришћен за информатичку опрему у коју спада десет најновијих рачунара, паметних телевизора, дронова, камера и штампача. Осталих 25.000 КМ утрошено је за набаку лабораторијске опреме. У ту сврху набављени су соларни панели, разни претварачи енергетске електронике, батерије, као и уређаји за мерење квалитета електричне енергије, које бисмо тешко набавили из властитих средстава - објаснио је Лале.

Фото М. Регоје

Према његовим речима, опрема је набављена у оквиру "Ерасмус плус" пројекта "Калцеа", међународног европског пројекта у којем, поред Универзитета у Источном Сарајеву учествују и многи европски универзитети.

- Координатор пројекта је Универзитет у Атини, Технички универзитет у Риги, у Латвији, бечки Технички факултет, Бурч универзитет из Сарајева, Универзитет "Џемал Биједић" из Мостара, новосадски Факултет техничких наука, универзитет у Косовској Митровици и још неколико косовских и албанских факултета - рекао је Лале.

Марко Икић, виши асистент на Електротехничком факултету и члан истраживачког тима на

"Калцеа" пројекту објаснио је да је опрема намењена професионалцима из индустрије, за научно-истраживачки рад, као и за студенте треће и четврте године на овом факултету.

Икић је истакао да се опрема базирала на употреби обновљивих извора електричне енергије, као што су фотонапонски системи.

КОЛЕКТИВ - ОЗБИЉНИ НАУЧНИЦИ

ДЕКАН Електротехничког факултета Божидар Поповић истакао је да иако млад, колектив Електротехничког факултета представља озбиљну научну институцију.

- Велики број државних универзитета из окружења, али и из ЕУ узима нас као партнере за сарадњу на пројектима јер имамо одговорне професоре који могу да одговоре било ком задатку - закључио је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)