УПОЗОРЕЊЕ ЧЕЛНИКА "ЖЕЛЕЗНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ": Опрезно на прелазима, учестале несреће на путевима

Л. ЖАРИЋ

28. 05. 2022. у 07:42

НИЈЕ нимало ретко ни неуобичајено видети возаче у друмском саобраћају како подижу рампе на путним прелазима или их заобилазе јер им се жури, а сматрају да ће безбедно прећи железничку пругу.

УПОЗОРЕЊЕ ЧЕЛНИКА ЖЕЛЕЗНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Опрезно на прелазима, учестале несреће на путевима

Фото: Л. Ж.

С друге стране, саобраћајна сигнализација на путним прелазима који немају обезбеђење, као да спада у други ред приоритета поштовања.

Овакво понашање доводи до врло тешких и често фаталних несрећа. Уназад осам година на путним прелазима "Железница Републике Српске" погинуло је 20 особа, а 23 је повређено, од тога шест тешко.


Овом проблематиком бавили су се учесници скупа којим је званично почела овогодишња кампања "Опрезни пазе на пружне прелазе".

На позив "Железница", састанку су се одазвали представници министарстава саобраћаја и унутрашњих послова, инспекције, Саобраћајног факултета Добој, АМС РС, Градске управе Добоја, те предузећа "Путеви РС".

Фото: Л. Ж.

 


На скупу се чуо податак да у 90 одсто случајева учесници у друмском саобраћају скриве несрећу, као и да су такве незгоде ретке, али са тешким последицама.


Ипак, кампања је до сада дала резултате, јер је ове године забележено 14 несрећа са два лакше повређена лица.

Људи очигледно прихватају упозорење да је воз сам по себи инертан систем који носи велику силу и дуг пут заустављања и да је било какав контакт или удар изузетно снажан. Упозорења и апели су се посебно односили на родитеље, како би деци забранили опасну навику кретања пругом.

 

СМАЊЕН БРОЈ НЕЗГОДА


ДИРЕКТОР Сектора за управљање и регулисање саобраћаја и развој мреже ЖРС-а Раде Цвијановић каже да је на смањени број незгода утицало постављање видео-надзора, којим компанија идентификује неодговорна лица која наносе штету ломљењем рампи. Иначе, кампања је покренута прошле године, а током ње направљена је интерактивна мапа 248 пружних прелаза у РС, а може се наћи на сајту Агенције за безбедност саобраћаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу