СЛОВЕНЦИМА НА ИМЕ ОДШТЕТЕ 90 МИЛИОНА: Афера "Вијадукт" око изградње две хидроелектране на Врбасу дрма Републику Српску

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 05. 2022. у 07:13

РЕПУБЛИКА Српска мора да плати словеначкој фирми "Вијадукт" 90 милиона КМ, на основу пресуде арбитражног суда у Вашингтону због изгубљеног спора око доделе две концесије за изградњу хидроелектране на Врбасу. До покретања спора дошло је након што је фирма "ХЕС Врбас", чији је власник "Вијадукт", а која је требало да гради две ХЕ на Врбасу, у октобру 2015. упутила Влади одштетни захтев од 46 милиона КМ због раскида уговора.

СЛОВЕНЦИМА НА ИМЕ ОДШТЕТЕ 90 МИЛИОНА: Афера Вијадукт око изградње две хидроелектране на Врбасу дрма Републику Српску

Река Врбас / Фото Град Бањалука

Како се нису договорили пре седам година, "Вијадукт" је покренуо захтев за арбитражу са БиХ у Вашингтону.

Поводом одлуке суда у Вашингтону, у Бањалуци је одржана седница Владе, на којој је одлучено да се задуже све надлежне институције и адвокатски тим и да искористе све правне механизме, с циљем давања адекватног одговора на пресуду у предмету "Вијадукт" и заштите интереса Српске.

Петар Ђокић, министар енергетике, сматра да у арбитражном поступку који се у Вашинготну водио између РС и "Вијадукта" има политике и да је арбитражна одлука дубоко политички мотисана.

- Питање те арбитраже је веома сложено и вуче корене из 2004, када је додељена концесија за изградњу две ХЕ на Врбасу компанији која је мењала власничку структуру и касније ушла у "Вијадукт". Влада је 2014. доделила концесију за изградњу електране "Бочац два" фирми ХЕ "Врбас" и тада почињу проблеми са "Вијадуктом" - појаснио је Ђокић.

Иначе, Уговор о додели концесије вредан 165 милиона евра Влада РС је са "ХЕС Врбас" потписала 2004, а њиме је била планирана изградња ХЕ "Крупа" и ХЕ "Бањалука-Ниска". Међутим, годину касније, око 20.000 грађана Бањалуке потписало је петицију против тог пројекта, а с обзиром на то да се пројекат 10 година није реализовао, уговор је раскинут 2015.

Горан Селак, председник СПС, каже да јавност очекује конкретне информације и конкретне потезе у вези с афером "Вијадукт", али и одговор на питање због чега и због кога су у Влади ћутали месец дана о пресуди.

НИСУ УВАЖЕНИ АРГУМЕНТИ СРПСКЕ

МИНИСТАР Петар Ђокић рекао је да скоро ништа од аргумената Српске у арбитражном поступку није уважено, док су с друге стране уважени сви аргументи. Он је подсетио да је "Вијадукт" самоиницијативно раскинуо уговор са Владом и да је за то тражио велики новац, без доказа према Влади или независној ревизорској кући да су и једну марку негде уплатили.

- Ово је први пут да се тако окончао неки арбитражни спор и сада Влада мора са пуно пажње да размотри то питање - навео је Ђокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу