ДОДИК КОМЕНТАРИСАО КОМШИЋЕВУ ИЗЈАВУ: Срби и Хрвати нису гинули за централизовану БиХ

Танјуг

24. 05. 2022. у 17:33

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да се Срби нису борили за БиХ, већ за независну Републику Српску у којој су вековима своји на своме.

ДОДИК КОМЕНТАРИСАО КОМШИЋЕВУ ИЗЈАВУ: Срби и Хрвати нису гинули за централизовану БиХ

Милорад Додик, Фото В. Трипић

Коментаришући изјаву Жељка Комшића да БиХ данас "није онаква за какву су се борили", те да се нису борили за кантоне, ентитете, ентитетско гласање, Додик је у изјави за Срну рекао да "носилац муслиманског ратног одликовања ''златног љиљана'' заборавља да се сви народи у БиХ нису борили у грађанском рату за оно за шта се он борио и за шта је у тим борбама био одликован".

- Срби и Хрвати сасвим сигурно нису гинули за централизовану државу у којој би важило правило један човек један глас, и у којем би Бошњаци по природи ствари били доминантна и национална и политичка структура. Ентитети и кантони су и настали да би се и Срби и Хрвати осећали равноправно у БиХ, а механизми који им обезбеђују равноправност нису механизми блокада, како их Комшић види, већ механизми који гарантују да у БиХ нико не може бити прегласан, због чега је и избио грађански рат 1992. године - истакао је Додик.

Он је нагласио да креатори Дејтонског споразума и Устава БиХ као дела тог споразума нису дали за право Комшићевим ратним циљевима и због тога и јесу у Устав уградили механизме заштите од прегласавања.

- Све док Комшић у тим механизмима види инструменте блокаде, а не заштиту равноправности, седи нелегитимно у Председништву и представља бошњачки народ на месту хрватског члана, БиХ ће таворити овако како тавори. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и то је не спречава да буде и демократска и грађанска, али је проблем што Комшић грађанско поистовећује са централизацијом БиХ, која је у протеклих 30 година мимо Устава и спровођена - рекао је Додик.

Све док, каже, Жељко Комшић у Србима и Хрватима види агресоре и туђе експозитуре, а не народе који вековима живе у БиХ и имају иста права на њу као и Бошњаци, БиХ ће трчати за својим репом.

БОНУС ВИДЕО:

БОЛ У БАЊАЛУЦИ НЕ ПРЕСТАЈЕ 30 ГОДИНА:Мајке 12 беба које су убиле УН и потресна песма о њиховој деци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОГУБНЕ ТЕЖЊЕ: Џонсон тера Путина са Балкана