МИЛИОНИ КМ У БОЛНИЦЕ: Здравствени сектор Републике Српске једно велико градилиште

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 05. 2022. у 07:13

У ЗДРАВСТВЕНОМ сектору Српске у току су радови на изградњи нових болница, реконструкције, надоградње и опремања постојећих објеката.

МИЛИОНИ КМ У БОЛНИЦЕ: Здравствени сектор Републике Српске једно велико градилиште

Изградња болнице у Добоју / Фото РТРС

Вредност улагања је више стотина милиона марака. Када се заврши циклус улагања, Српска ће, поред Универзитетског клиничког центра (УКЦ) у Бањалуци и болница у Бијељини и Источном Сарајеву, имати нове модерне болнице и у Добоју и Требињу, као и модернизоване установе у Зворнику, Фочи, Приједору и Градишки.

Ален Шеранић, министар здравља РС, каже да када праве пројекте везане за болнице гледају на три кључне ствари, а то су кадар, простор, опрема.

- Оно што болнице могу јесте да изведу једну или две дисциплине за које сматрају да имају кадра и да се профилишу у том делу. Конкретно за Требиње имамо жељу да то буде регионални модел болнице који ће привући и пацијенте из Дубровника и Херцег Новог који немају адекватне болнице и где би онај ко долази на одмор могао да добије и одређену здравствену услугу - појашњава Шеранић.

Даље каже да није само ствар зидова, простора и опрема.

- Циљ је да завршимо болнице Добој, Зворник и Фочу, а да кренемо са Требињем, Приједором и Градишком. На тај начин комплетираћемо Републику Српску у следећем четворогодишњем циклусу, а УКЦ РС има посебан пут развоја. Гледаћемо да завршимо пребацивање психијатријске клинике, направимо институт за онкологију, завршимо кардиохирургију, и да то буде на највишем могућем нивоу, а да све остале болнице координисано користе тај центар. То је мрежа коју градимо - истиче Шеранић.

Очекује да ће се у овој години кренути са кардиохирургијом на УКЦ РС, онда следи онкологија, а наредних година и психијатрија.

ЦЕНТАР

У Добоју је у току изградња новог објекта болнице чија је вредност 103 милиона марака. Младен Гајић, директор ЈЗУ Болница "Свети апостол Лука" у Добоју каже да је ова болница регионални центар и једина је установа овог типа у којој се лечи више од 200.000 становника те регије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)