ОДБРАНИЛИ СВОЈ НАРОД: У Билећи свечано обележено 30 година Херцеговачког корпуса

Д. ЦУРАЋ

21. 05. 2022. у 07:13

ПОЛАГАЊЕМ цвећа на споменик палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, служењем парастоса и Свечаном академијом у Билећи је обележено 30 година од оснивање Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске.

ОДБРАНИЛИ СВОЈ НАРОД: У Билећи свечано обележено 30 година Херцеговачког корпуса

Фото Д. Цураћ

Никола Шегрт, пуковник у пензији и помоћник команданта Херцеговачког корпуса, каже да је пре 30 година основан тај корпус који је имао само један циљ, а то је да одбрани српски народ у Херцеговини.

- Тај 19. мај 1992. представља период када је Херцеговина, односно српски народ, добио своју војску која је бранила и одбранила свој народ. У Херцеговини је тада живело око 100.000 грађана српске националности, а 10 одсто њих је бранило око 30 одсто територије Српске - истакао је Шегрт.

Живот за Српску је дало 2.211 бораца Херцеговачког корпуса, а његови припадници били су и широм РС тамо где је помоћ била потребна.

- Темељна вредност ВРС и самог Херцеговачког корпуса је неподељено јединство српског народа који је сигурно био кључ опстанка и стварања Републике Српске. Формирање Херцеговачког корпуса био је гаранат опстанка српског народа на огњиштима - рекао је Слободан Илић, председник БО источне Херцеговине.

Начелник Билеће и један од демобилисаних официра ВРС Веселин Вујовић истакао је да је тај корпус красило чојство и јунаштво.

- То је био изузетно храбар и одлучан корпус, који у свом ратном походу успео да сачува и територију и народ. Нажалост, Дејтонским споразумом део територије морао је прећи у Федерацију БиХ, али Херцеговачки корпус је бранио и одбранио свој народ и територију - нагласио је Вујовић.

ГЕНЕРАЛ ГРУБАЧ

ПРИСУТНИМА на Свечаној академији путем видео-линка обратио се и ратни командант Херцеговачког корпуса, генерал Радован Грубач.

- Херцеговци су дали немерљив допринос у стварању Српске. Чувајмо то. Све надлежности које је изгубила морају бити враћене - рекао је генерал Грубач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)