СИМБОЛ БОРБЕ ЗА СЛОБОДУ: У Угљевику обележено три деценије од настанка Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске

В.Митрић

19. 05. 2022. у 21:16

У УГЉЕВИКУ је обележено три деценије од настанка Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

СИМБОЛ БОРБЕ ЗА СЛОБОДУ: У Угљевику обележено три деценије од настанка Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске

Фото: В.Митрић

На градском тргу, испред спомен-обилежја служен ја помен за 301 погинулог војника ове бригаде и положени су венци.

Претходно су начелник Угљевика Василије Перић и предсјдник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић положили енац на спомен-статуу пуковника Милана Јовића, хероја рата, који је синоним Прве мајевичке бригаде, а живот је дао на месту њеног команданта.

-Кроз бригаду је прошло до 3.500 часних бораца, а њен командант пуковник Милан Јовић храбро је погинуо на првој борбеној линији предводећи своје војнике а за ратне заслуге и он је одликован орденом Немањића као и његова славна јединица-напомено је Маринковић.

Командант првог батаљона бригаде, мајор Ратко Ђурковић рекао је да су борци ове бригаде углавном били распоређени на планини Мајевици.

Фото: В.Митрић

 

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да су помешана осећања ,“јер данас се слави и изражава захвалност преживелим борцима  а са друге стране сећамо се свих оних који су животе дали за слободу српског народа и стварање Републике Српске“.

-Сви треба да будемо ведни и марљиви и да се посветимо идеалима за које су се жртвовали погинули јунаци али и да све учинимо да српски народ живи у слободи-рекао је Перић.

Фото: В.Митрић

 

Након помена, одржана је свечана академија у угљевичком Центру за културу на којој је приказан документарни филм о Првој мајевичкој бригаде.

У част бригаде бити одржан и концерт на градском тргу Миљана Миљанића и Љубише Васиљевића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТЕШКА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА КОД БИЈЕЉИНЕ: Петоро повређених, међу њима и двоје деце – ватрогасци вадили људе из аутомобила