ЗАПАДНИ БАЛКАН ЈЕДНО ТРЖИШТЕ: У Требињу одржана конференција "Јачање регионалних туристичких производа"

Д. ЦУРАЋ

18. 05. 2022. у 07:13

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Спољнотрговинске коморе БиХ, у сарадњи са Коморским инвестиционим форумом Западног Балкана, у Требињу је одржана Конференција "Јачање регионалних туристичких производа", која има за циљ упознавање и умрежавање туристичких радника Западног Балкана, као и стварање заједничког Регионалног туристичког производа.

ЗАПАДНИ БАЛКАН ЈЕДНО ТРЖИШТЕ: У Требињу одржана конференција Јачање регионалних туристичких производа

Фото Д. Цураћ

Учесници Конференција "Јачање регионалних туристичких производа" истакли су да је стварање заједничког привредног тржишта нешто чему теже све земље Западног Балкана, а да је туризам једна од грана привреде коју све државе својим подзаконским актима могу значајно унапредити.

- Постоји много тога што се надамо и очекујемо од наших држава да ускладе, омогуће и да се та бирократија сведе на минимум. То је оно што подстиче долазак већег броја туриста, да не морају да чекају на неке посебне дозволе. Гости који дођу у Београд на неколико дана, на пример, из Кине, свакако да би желели посетити и Требиње, Црну Гору или Хрватску јер то за њих није далек пут и уколико би се донели одговарајући усклађени подзаконски акти, број посете био би већи у свим земљама - истакао је Марко Мандић из Привредне коморе Србије.

Према речима Ахмета Егрлића, председника Спољнотрговинске коморе БиХ, туризам креира све гране привреде, а у БиХ се још увек очекује снажнија подршка надлежних институција, као што је то у региону.

ПРОБЛЕМ МАЊАК СТРУЧНОГ КАДРА

ТРЕБИЊЕ последњих година бележи значајан раст када је у питању туризам као грана привреде, а оно што су истакли предстваници те локалне заједнице јесте да је уз добру понуду потребно имати што више стручног кадра. Међутим, ту се појављује проблем јер је тешко задржати квалитетног и школованог радника због знатно бољих финасијских услова које им могу понудити у околним градовима из Хрватске и Црне Горе.

- Туризам као кључна грана привреде тражи више од доносиоца одлука да креирају неке законске прописе и решења у циљу растерећења комплетне привреде, а посебно туризма на узору на Хрватску и Србију. Поред тога, свима нама је у интересу да створимо јединствни туристички регионални производ, што је интерес целог Западног Балкана - нагласио је Егрлић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље