ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ 2. ОКТОБРА: Централна изборна комисија Босне и Херцеговине донела одлуку о одржавању гласања

М. РЕГОЈЕ

05. 05. 2022. у 06:08

ОПШТИ избори у БиХ биће одржани у недељу, 2. октобра, одлучила је Централна изборна комисија БиХ, а тога дана грађани ће бирати представнике за Председништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, председника и потпредседнике Републике Српске, Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ и скупштине кантона у Федерацији.

ОПШТИ ИЗБОРИ У БиХ 2. ОКТОБРА: Централна изборна комисија Босне и Херцеговине донела одлуку о одржавању гласања

Фото АВАЗ

Члан ЦИК-а Владо Рогић није подржао одлуку о расписивању и одржавању избора, наводећи да у овом тренутку не постоје предуслови за демократске и слободне изборе у БиХ.

Он је додао да Изборни закон, према којем се расписују избори, не испуњава начела правне сигурности и легитимних очекивања, оценивши да ће општи избори по овом закону изазвати нове изборне кризе и проблеме - изборним органима, нивоима власти, и конститутивним народима.

- Изборни закон није уставан и не постоје формално-правни услови за расписивање избора - закључио је Рогић.

Усвојено је и више подзаконских аката за спровођење општих избора 2. октобра, међу којима и Правилник о спровођењу избора, којим је прописано увођење новина на изборима, укључујући и ту да гласачке кабине буду окренуте према члановима бирачких одбора и посматрачима.

Са једног од изборних места у РС, Фото Срна

Председник ЦИК-а Суад Арнаутовић објаснио је да је ова новина уведена како би се спречило фотографисање гласачких листића и такозвани бугарски воз.

- Укида се и пракса читања наглас имена гласача, уводе се овера гласачких листића посебним печатом, посебна процедура помоћи друге особе при гласању, печаћење бирачког списка у посебну коверту након затварања бирачког места, и неке друге техничке новине - истакао је Арнаутовић.

Према његовим речима, циљ ових интервенција јесте да процес на бирачком месту буде што транспарентнији, бржи и законитији.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина истакла је да је законска обавеза ЦИК-а да данас распише овогодишње опште изборе. Она је изразила разочарање што није дошло до измена Устава и Изборног закона до расписивања општих избора.

Драган Човић, Фото ХДЗ БиХ

ПИСМО МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

ПРЕДСЕДНИК Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић упутио је писмо међународним лидерима у којем изражава забринутост због одлуке ЦИК о расписивању Општих избора без измене Изборног закона у циљу отклањања утврђених дискриминација.

Како истиче у писму, "забринутост је тим већа ако се узме у обзир да је Уставни суд БиХ неуставне одредбе Изборног закона о избору изасланика Дома народа Парламента ФБиХ ставио изван правне снаге, а да преговори о изменама Изборног закона нису остварени упркос напорима хрватске стране, и да не постоје правне претпоставке за одржавање и имплементацију изборних резултата".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОЈЕ ТЕЛО ПОШАЉИТЕ У ЧАЧАК, СРЦЕ ОСТАВИТЕ У ЉУБЉАНИ: Бора емотиван пред концерт у родном граду