БОРЦИ ТРАЖЕ ПОСАО И ВЕЋА ПРИМАЊА! Захтеви удружења пред посланицима на посебној седници Народне скупштине РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

09. 03. 2022. у 08:12

ПРЕДСТАВНИЦИ борачке популације Републике Српске очекују од власти да се убрза процес запошљавања 9.500 бивших бораца Војске РС, који се налазе на Заводу запошљавања и 1.000 чланова породица погинулих бораца, несталих и инвалида.

БОРЦИ ТРАЖЕ  ПОСАО И ВЕЋА ПРИМАЊА! Захтеви удружења пред посланицима на посебној седници Народне скупштине РС

FOTO: Novosti

То су захтеви борачких удружења који ће се наћи пред посланицима Народне скупштине РС заказане за данас. Иако је посебна седница о правима бораца заказана на захтев опозиционих партија РС, из Борачке организације РС поручују да покушавају да се држе ван политичких утакмица у овој изборној години.

Александар Савић, председник Председништва БОРС, каже да је циљ преко седнице доћи до измене Закона о правима бораца РС.

- Један од приоритета које ћемо тражити од Владе је и повећање борачког додатка са 1,78 КМ по месецу проведеном на ратишту на пет марака. Такође, инсистираћемо и на повећању месечних издвајања за породице погинулих, несталих и инвалида рата. Тражимо и да се убрза процес стамбеног збрињавања породица борачких категорија, јер их је сада око 4.200 које чекају решавање стамбеног питања - појашњава Савић.

Борци испред Народне скупштине РС, Фото С. Мишљеновић

Иако месецима трају препуцавања у борачким организацијама РС, којих је тренутно седам, Савић каже да је БОРС најкомпетентнија да преговара са Владом.

- План је да ове године збијемо редове и да БОРС буде једина права адреса за разговоре и да немамо више колона. Да би се то урадило, БОРС треба да добије посебан статус од интереса Републике Српске - истиче Савић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић каже да је само прошле године издвојено 13 милиона КМ за самозапошљавање бораца.

- Препознат је и део бораца који није имао стаж осигурања 15 година и није могао остварити право на пензију. Влада је својом одлуком осигурала да се свима који, заједно са учешћем у рату, имају 15 година пензијског стажа, обезбеде примања у висини најниже пензије - рекао је он.

Милуновић је додао да је прошле године израђена и социјална карта за борце млађе од 60 година, утврђено је да постоји део угрожених бораца, а њих је сада у систему 10.002, и обезбеђен им је месечни додатак.

Постоји, напомиње министар, велики спектар права која има борачка популација - инвалиди најтежих категорија добили су веће инвалиднине, обезбеђена је бањска рехабилитација за све ампутирце, параплегичаре и квадриплегичаре једном годишње, док Влада путем посебних програма и даље расписује позив за бањску рехабилитацију породица погинулих бораца и РВИ.

- Раније је за те сврхе било издвојено 300.000 КМ, а ове године пола милиона КМ - каже Милуновић.

У СИСТЕМУ ЊИХ 116.000

МИНИСТАР Душко Милуновић каже да је 116.000 бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у пензијском систему Српске, за шта РС издваја огромна средства. Милуновић је истакао да многим борцима прве категорије, међу којима је и он сам, а који су запослени, не треба борачки додатак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НИЈЕ СЕ ЗНАЛО ГДЕ ПОЧИВА: Ђузин гроб је годину био тајна за све, а жена му је у последњим данима забранила контакт с колегама

НЕШТО мање од годину дана после смрти легендарног глумца, јавност и Ђузине колеге нису знали где могу да запале свеће и однесу цвеће.

29. 09. 2022. у 18:04 >> 18:07

Коментари (0)

ДРАМА КОД ЛОЗНИЦЕ: Раде убио вука од 36 килограма - на само 500 метара од села (ФОТО)