"ЗЕЛЕНЕ БЕРЕТКЕ" УЗНЕМИРИЛЕ СРБЕ: Пријава против Хамдије Абдића и Мухамеда Швракића

О. МАТАВУЉ

29. 01. 2022. у 07:13

ОПШТИНСКА организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице поднела је кривичну пријаву против Хамдије Абдића Тигра, Мухамеда Швракића и непознатих особа због изазивања националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости, као и противзаконитог формирања војних снага.

ЗЕЛЕНЕ БЕРЕТКЕ УЗНЕМИРИЛЕ СРБЕ: Пријава против Хамдије Абдића и Мухамеда Швракића

Фото Фејсбук

Пријава је достављена Тужилаштву БиХ и у њој се наводи да су Абдић, иначе ратни командант 502. бригаде Петог корпуса тзв. Армије БиХ и Швракић, председник Удружења грађана "Зелене беретке", изазвали узнемиреност и угрожености међу српским жртвама протеклог рата. Пријава се односи на медијске иступе пријављених, сцене виђене на обележавању битке "Муња 93", и објављивање позива за пријем нових чланова "Зелених беретки".

- Приликом обележавања 29. годишњице битке "Муња 93", 11. јануара, учесници марша су носили ратне заставе и узвикивали верске покличе, а већина је носила војне униформе.

Пуштане су песме о бужимској бригади и њеном команданту Изету Нанићу, а на једном од снимака је песма о 505. бужимској муслиманској бригади у којој се наводи "У бој креће, све до Дрине она стати неће" - наводи се у пријави, уз појашњење да је марш уживо преношен на фејсбук-страници Удружења "Нанићеви Бужимљани", где се могу наћи бројни снимци.

За Абдића наводе да је током гостовања на телевизији "Хајат" изрекао бројне узнемирујуће и ратнохушкачке претње, од којих издвајају: "Овде без силе нема ништа. Они се неће спречити ако се не употреби сила. Јачи смо 100 пута него што смо били 1992. године. Сада имамо институције и снагу. Када је у питању тај неки унутрашњи сукоб, они немају шансе са нама."

- Имајући у виду страхоте које је српски народ преживео на подручју западнокрајишких општина, овакви наводи и иступи код нас жртава су изазвали осећај угрожености и узнемирености. Након операција 5. корпуса тзв. Армије БиХ остало је на стотине српских жртава, комплетна села су попаљена, а Срби су протерани са својих огњишта - истиче се у пријави, уз напомену да је за те злочине у току поступак пред Судом БиХ.

Хамдија Абдић, Фото Принтскрин

Швракића сматрају одговорним што је на Фејсбук страници Удружења "Зелене беретке" објављен позив за пријем нових чланова у ту, како истичу, паравојну формацију.

- По објављивању тих садржаја Швракић се похвалио великим интересом за пријем у чланство изјављујући у медијима да је за 24 сата било 15.000 упита за чланство - наводи се у пријави.

Мухамед Швракић, Фото Принтскрин

Паравојно организовање

У ПРИЈАВИ се цитира изјава Мухамеда Швракића у којој наводи: "Непријатељу наше домовине је довољно да зна да има неко ко може направити јединство у патриота и неко ко може деловати заједно са институцијама у свакој кризној ситуацији."

- Тиме је јасно ставио до знања да је циљ окупљања паравојно организовање изван институција БиХ. Тиме се код српских жртава оправдано јавио осећај узнемирености и угрожености - истиче се у пријави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У ТУРИСТИЧКОМ ЦЕНТРУ КОЈИ НУДИ СВЕ МОГУЋЕ ОБЛИКЕ РАЗОНОДЕ: Посетите Тунис, дозволите му да вас потпуно освоји