ПОМОЋ СТИГЛА, АЛИ КУЋЕ СЕ И ДАЉЕ ТРЕСУ: Општина Костајница и након годину дана од разорног земљотреса није завршила процес обнове

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 01. 2022. у 08:12

НИ годину дана након разорног земљотреса који је погодио Банију, у општини Костајница у Српској још није завршена обнова оштећених објеката а шест породица и даље живе у контејнерима јер им нису саграђене куће срушене у земљотресу.

ПОМОЋ СТИГЛА, АЛИ КУЋЕ СЕ И ДАЉЕ ТРЕСУ: Општина Костајница и након годину дана од разорног земљотреса није завршила процес обнове

Фото Новости

Костајница је добила око три милиона марака помоћи, у новцу и у грађевинском материјалу, све више је незадовољних мештана са расподелом те помоћи. На десетинама кућа и даље су видљива велика оштећења, испуцали зидови и плафони, оштећени кровови...

Незадовољни мештани потписују и петицију која ће отићи на руке председника Србије Александра Вучића, у покрајинску Владу Војводине и премијеру РС Радовану Вишковићу.

Петицијом грађани како тврде указују да се помоћ која стиже са свих стране не дели на прави начин. Грађани траже казне за одговорне и прстом упиру ка општинској власти.

- Одлазимо да спавамо а гледамо пукотину у зиду кроз коју видимо двориште. Очекивали смо да ће помоћ која стигне у Костајницу бити распоређена да можемо обновити куће и станове али нажалост то се није десило - каже, за "Новост"и, Владо Јањић, власник стана у згради која је претрпела велика оштећења и налази се у центру града.

- Штета на мојој згради процењена је на 6.000 марака помоћи. Добили смо цреп који је урачунат у ову цену, а онда су нам понудили још по 200 марака по стану од остатка средстава. Па за тај новац не можемо ни окречити стан. Сви у Костајници знају да се новац делио члановима странака и општинским функционерима док је обичан народ добио мрвице.

Горан Самац је један од оних који већ годину дана са супругом живи у контејнеру. Кућа у центру Костајнице је претрпела тоталну штету у земљотресу и није условна за живот. По процени општине добио је помоћ од 18.000 марака, за коју каже да не може ни да направи темељ за нову кућу.

- Тражим од општине да јавно објави спискове помоћи јер се сада крију. Желимо да видимо списак свих донација, где су подељене, колико је ко добио и материјал и новац и како се рачунала разлика - истиче Горан.

Никола Јањетовић, Фото Новости

Никола Јањетовић, начелник Костајнице, одбације све оптужбе на рачун расподеле финансијских средстава и других видова помоћи за мештане којима су објекти оштећени у земљотресу пре годину дана.

Фото Новости

- Све иједнa марка помоћи коју смо исплатили је уредно евидентирана са извештајeм о имену и презимену особе и послано је у Србију, Владу Војводине и Владу РС. Ништа не кријемо. Све радимо транспарентно. Ко има притужбе слободно нека дође у општину и увери се лично - истиче начелник. - Направили смо више од 400 уговора за доделу средстава, а за 20 уговора није потврђено јер нису решени имовинско-правни односи за оштећене објекте. Нажалост, делимо помоћи колико имамо. И ја бих био најсретнији да могу свима оштећенима поделити по 50.000 марака помоћи, али ето немамо 30 милиона марака. Да их имамо испунио би свима жеље. - У Костајници за пету категорију оштећења добијате 18.000 марака. Десетак километара даље у Козарској Дубици за исту категорију добије се 1.650 марака.

Породица Самац и даље живи у контејнеру, Фото Новости

Изградњу успориле процедуре

ЈАЊЕТОВИЋ каже да није изграђено седам нових кућа јер су тендерске процедуре споре и жалбе су успориле избор извођача радова. - Надам се да ћемо почетком фебруара одабрати извођаче радова и ако не буде нових жалби почети са радом, каже начелник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)