ДОДИК ЧЕСТИТАО САВИНДАН: Српска самосвојност се градила вековима кроз нашу православну веру

Танјуг

27. 01. 2022. у 10:01

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик честитао је школску славу Светог Саву свим просветним радницима и ученицима и истакао да је први српски учитељ и просветитељ Свети Сава пример вечног надахнућа и путоказ правих вредности на путу просветитељства, знања и истине.

ДОДИК ЧЕСТИТАО САВИНДАН: Српска самосвојност се градила вековима кроз нашу православну веру

Фото: Д. Поздеровић

- Као старом европском народу нама, Србима, Свети Сава је на самом почетку 13. века оставио најсавршенији програм и путоказ у три тачке - слободна држава, слободна црква и слободна култура. Тако се српска самосвојност градила вековима кроз нашу заједничку прошлост, нашу православну веру, нашу традицију и културу, као и наш српски језик и ћирилично писмо - истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су српски језик којим говоримо и ћирилично писмо којим пишемо основно полазиште српског националног бића без чега није могућ ни останак ни напредак српског народа, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

- То треба да буде стално у нашој свести, наша обавеза и дужност, како је то било и Светом Сави, нашем првом просветитељу, државнику и архиепископу, утемељивачу српске цркве, државе и школства - навео је Додик.

Истакао је да корачајући стазама Светог Саве идемо путем Светосавља који је једини исправан и истински начин нашег живота и у том треба васпитавати и младе нараштаје и будућа поколења.

- На овај велики дан славимо истинске вредности које нам је оставио у наслеђе Свети Сава, а које наши просветни радници преносе нашој деци. Стога изражавам посебну подршку и поштовање свим просветним радницима за њихов одговоран рад и образовање наше деце на добробит целог друштва - навео је Додик.

Српска православна црква прославља данас Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Савиндан се обележава у свим школама у Републици Српској и Србији као школска слава.

 

БОНУС ВИДЕО:

Основне и средње школе у општини Неготин обележиле су Светог Саву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ СА ПУТИНОМ: Имаћемо веома повољну цену гаса, уговор на три године