ПОМЕН ЗА УМРЛЕ У АЛИЈИНОЈ ФАБРИЦИ СМРТИ: У злогласном логору Силос у Тарчину више од 600 Срба прошло кроз најстрашнија мучења и злостављања

Срна

27. 01. 2022. у 09:46

ЗА данас је планирано обележавање 26 година од распуштања злогласног логора за Србе "Силос" у Тарчину, на подручју општине Хаџићи, у којем је у протеклом рату било заробљено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због последица пребијања, тортуре и мучења глађу.

ПОМЕН ЗА УМРЛЕ У АЛИЈИНОЈ ФАБРИЦИ СМРТИ: У злогласном логору Силос у Тарчину више од 600 Срба прошло кроз најстрашнија мучења и злостављања

Фото из извештаја Независне међународне комисије

Председник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић изјавио је Срни да ће у 12.00 часова бити служен парастос жртвама у цркви Осеник у Хаџићима, након чега је у 13.00 часова предвиђено полагање цвећа и прислуживање свећа испред "Силоса" у Тарчину.

Он је навео да ће у Културном центру Источно Ново Сарајево у 14.00 часова бити одржана Академија и приказан документарни филм о страдању Срба у "Силосу".

- Упутили смо позиве саветнику српског члана Председништва БиХ Бошку Томићу, представницима Министарства за рад и борачка питања у Влади Републике Српске, директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милораду Којићу, начелницима општина са подручја града Источно Сарајево, те удружењима која су настала из одбрамбено-отаџбинског рата, рекао је Носовић.

Он је истакао да је позив упућен и представницима Си-Ен-Ена.

Носовић је напоменуо да ће за заинтересоване из Источног Сарајева у 11.00 часова бити организован превоз аутобусима у Хаџиће, уз пратњу федералне полиције.

Злогласни логор за Србе "Силос" у Тарчину остаће упамћен као један од 126 казамата на подручју ратног Сарајева, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, а 24 их није преживело.

Већина логораша који су дочекали слободу данас углавном живи у прекоокеанским земљама, далеко од места злочина и злогласног логора који је затворен на Светог Саву, 27. јануара 1996. године, и то два месеца од парафирања Дејтонског мировног споразума и предвиђеног рока за распуштање логора у БиХ.

Ранија сведочења српских логораша потврђују да је логор "Силос", који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се пре рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора Аушвиц из Другог светског рата.

Фото: Принтсцреен

У њему су углавном били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних места, мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих је једна била у шестом месецу трудноће, те 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Најмлађи међу њима био је четрнаестогодишњи Лео Капетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у "Силосу" на температури која је увек била за 10 степени нижа од спољашње.

Обележавање 26 година од распуштања логора организује Савез логораша Републике Српске и Центар за друштвена истраживања, транзицијску правду и демократију "Истина и правда". 

БОНУС ВИДЕО: 

ЗА КРСТ НЕМАЊИЋА, ЗА СЛАВУ ОБИЛИЋА: САЈ запевао у Бањалуци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)