ДАНАС ПРЕСУДА КРИМИНАЛИСТИЧКИМ ТЕХНИЧАРИМА: Завршено суђење за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић

О. МАТАВУЉ

27. 01. 2022. у 07:26

У ОСНОВНОМ суду у Бањалуци завршено је суђење криминалистичким техничарима ПУ Бањалука Микици Маријанцу и Зорану Бошњаку, оптуженима за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић, а пресуда ће бити изречена данас.

ДАНАС ПРЕСУДА КРИМИНАЛИСТИЧКИМ ТЕХНИЧАРИМА: Завршено суђење за спречавање доказивања у предмету Давид Драгичевић

Микица Маријанац (лево) долази у суд с адвокатима, Фото О. Матавуљ

Обојица се терете да су у смеће бацилс гаће, које су током обдукције скинуте с Давидовог тела и превезене у просторију за сушење доказа ПУ Бањалука, где им се изгубио сваки траг.

Тужилац Далибор Врећо у завршној речи је истакао да је оптужница доказана. Од суда је затражио да оптуженима изрекне осуђујућу пресуду, као и забрану обављања делатности полицијских службеника због опасности од понављања дела.

- Неспорно је да су, након обдукције, сви докази фотографисани и предати техничарима. Преузели су доказе и однели их на сушење и паковање. Сачинили су КТ извештај, а у попису предмета гаће нису наведене, а пописане су у службеној забелешци инспектора Синише Којдића - рекао је Врећо.

Указао је да је Којдић посведочио да је, након што је утврђен нестанак гаћа, звао Бошњака и питао да ли зна где су, а овај му је одговорио да су их Микица и он бацили у смеће. То су, како тврди тужилац, учинили да би спречили доказивање биолошких трагова на њима.

Истакао је да су гаће једини доказ који техничари нису посебно фотографисали, наглашавајући да је Маријанац и дисциплински кажњен јер је "гаће бацио у контејнер".

Маријанчев бранилац, Александар Јокић је у врло уверљивој завршној речи указивао да тужилаштво није доказало ниједан елемент кривичног дела за које се оптужени терете.

Тражио је да се његов брањеник, у недостатку доказа, ослободи кривице.

Зоран Бошњак у судници, Фото О. Матавуљ

Пластично је објашњавао "биће дела" истичући да није понуђен ни један доказ да су гаће уништене, а камоли бачене у смеће.

- Тужилаштво све нагађа. Не знамо где су гаће. Можда су још у ПУ Бањалука. То не знамо.

Нагађа се када и како су нестале и шта је с њима урађено. За нестанак се сазнало два месеца касније. Једино што знамо је да тужилаштво нема гаће - истакао је Јокић.

Указао је да је из доказа јасно да је приступ гаћама имало више особа, питајући се зашто су оптужени само Маријанац и Бошњак и нико други, па ни из тужилаштва. Указао је да 25. марта 2018, када су гаће наводно нестале, тај предмет није имао никакво доказно својство јер је Драгичевићева смрт квалификована као задесна.

- Како онда оптужени знају да су гаће доказ за убиство? Тужилаштво је морало доказати да се не ради о грешци, већ намери са јасним циљем, а то нису ни покушали да докажу. Нема мотива, ни циља, самим тим ни сумње да су то умишљајно урадили - рекао је Јокић.

Дамир Алагић, Микица Маријанац (у позадини) и Александар Јокић, Фото О. Матавуљ

НЕРАЗУМЉИВА ЗАВРШНА РЕЧ

ДАМИР Алагић, Бошњаков бранилац, написану завршну реч је предао судији и тужиоцу, наводећи да је неће читати. Међутим, на инсистирање судије то је ипак учинио, али неразумљиво и брзином каквом се у рекламама читају "упути о леку". Судија га је два пута упозорила да чита спорије, јер га нико у судници не разуме, али се то није десило. Алагић је потом указао да је сва одговорност на тужилаштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)