МИСЛИЛИ КОКАИН, А ЗАПЛЕНИЛИ КРЕАТИН: Вештачење праха одузетог у акцији "Кодекс", демантовало бањалучку полицију

О. МАТАВУЉ

26. 01. 2022. у 07:13

ВИШЕ од 260 грама белог праха који је ПУ Бањалука пронашла и запленила у недавној акцији "Кодекс" није кокаин, како је првобитно саопштено, већ креатин?!

МИСЛИЛИ КОКАИН, А ЗАПЛЕНИЛИ КРЕАТИН: Вештачење праха одузетог у акцији Кодекс,  демантовало бањалучку полицију

Фото Новости

То је, како сазнају "Новости", утврђено вештачењем одузете "дроге", које је по налогу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци обављено у Криминалистичко-техничком центру МУП Републике Српске.

У акцији је, како се наводило, одузето 2,1 килограма марихуане и 260 грама супстанце за коју се испоставило да је креатин. Спорни прах је пронађен и заплењен у претресу код осумњиченог Филипа Бојића из Бањалуке, који се више од месец дана налази у притвору.

Да ствар буде још гора, прах је пронађен у фабричкој бочици с јасним натписом да је реч о креатину.

- У испитиваном узорку праха није утврђено присуство психоактивних компоненти, али је утврђено присуство креатина, како је и наведено на паковању. Креатин је супстанца која у организму човека учествује у снабдевању енергијом - наводи се у резултату вештачење, уз појашњење да је то додатак прехрани који користе спортисти, јер повећава снагу и мишићну масу.

Акција "Кодекс", Фото Новости

У акцији "Кодекс" ухапшени су члан бајкерске групе United tribuns Милорад Вуковић звани Луис, кик-боксер Лука Брковић, Филип Бојић, Саша Мирковић, Аљоша Марић, Петар Марјановић и Горан Ђурица сви из Бањалуке. Они се налазе у притвору, док је Владимир Зечић пуштен на слободу након што је признао кривицу и пристао на сарадњу с истражним органима. Свима се на терет ставља неовлаштена производња и промет дрогом.

Групи се на терет ставља да су од почетка 2020. до 6. децембра прошле године набављали и препродавали кокаин и марихуану корисницима у Бањалуци. Као главни шрафови групе означени су Вуковић и Брковић. На основу добијеног вештачења, али и других околности, браниоци неколицине осумњичених већ су затражили укидање притвора, о чему ће накнадно одлучити Окружни суд у Бањалуци.

"ГРЕШКА" НИЈЕ ПРВИ ПУТ

БАЊАЛУЧКОЈ полицији и раније се дешавало да у акцијама одузму већу количину прашка, који у статистикама заведу као кокаин, али се испостави да је реч о нечему другом. У акцији "Видиковац" у фебруару 2020. године запленили су 35 килограма марихуане, али и 1,27 килограма "кокаина" за који је вештачењем утврђено да се ради о протеину и креатину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРЕЋИНА ПОСЛАНИКА МЕЊА СТРАНАЧКИ ДРЕС: Све масовнија трговина мандатима уништава партије у Републици Српској