ОПОЗИЦИЈА НЕ ВЕРУЈЕ У ДИЈАЛОГ: Препуцавања због заказивања посебне седнице Народне скупштине Републике Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 01. 2022. у 08:12

НАЈАВЉЕНА посебна седница Народне скупштине РС о актуелној политичко-економској ситуацији у БиХ, на коју су позвани лидери СДА и ХДЗ БиХ, изазвала је препуцавања опозиције и власти.

ОПОЗИЦИЈА НЕ ВЕРУЈЕ У ДИЈАЛОГ: Препуцавања због заказивања посебне седнице Народне скупштине Републике Српске

FOTO: Novosti

Док опозиција поручује да СНСД очигледно повлачи ручну након бомбастичних најава да ће се вратити надлежности са нивоа БиХ на РС и да ће доћи до измена закона о ВСТС и систему одбране, из СНСД одговарају да је потребан дијалог у БиХ око актуелне политичке кризе, а најбоље место је Народна скупштина Српске.

Јелена Тривић, заменик шефа Клуба посланика ПДП у НСРС, каже за "Новости" да је остала шокирана кад је из медија сазнала да се заказује посебна седница НС РС и то на тему политичко-економских односа у БиХ.

- Прво сам погледала да није неки медиј шаљивог карактера или је можда вест сатирична.

Бакир Изетбеговић и Драган Човић, Фото Архива

Све ми ово делује као пародија. Очигледно је све раније била фарса владајуће коалиције око ВСТС и враћања надлежности. Изетбеговићу и Човићу није место да се обраћају у НСРС - истиче Тривићева. Присуствоваћу седници и дискутовати, али је очигледно да власт руши дигнитет НСРС.

Игор Жунић, шеф Клуба СНСД у НСРС, каже да Република Српска посебном седницом НСРС жели да отвори дијалог о политичким и економским темама.

- У БиХ је проблем дијалог легално изабраних представника народа и ентитета. Не желимо разговор који ће се свести на штап и шаргарепу од странаца који управљају БиХ већ три деценије. И то без ефекта, а стање у БиХ је све горе и горе - истиче Жунић.

Игор Жунић, Фото РТРС

- Понуда СДА да се разговара у ПБиХ није реална и да је адреса за разговор НС РС као једини законодавни орган који функционише у БиХ. Долазак у НС РС представника свих политичких партија опозиције, позиције и лидера партија из ФБиХ може бити само позитиван, да кроз отворен дијалог донесемо закључке који ће ићи у правцу решавања проблема у БиХ. Апсолутно не видим разлог да неко одбија позив на разговор и тражење решења за ситуацију у БиХ.

САСТАНАК

РАДОВАН Вишковић, премијер РС, предложио је премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу да се почетком фебруара одржи заједничка седница Владе РС и Владе ФБиХ.

БАКИР ОДБИО, ЧОВИЋ НЕМА НИШТА ПРОТИВ

ЛИДЕР ХДЗ Драган Човић изјавио је да добио позив да се обрати на посебној сендици НС РС и истакао да нема ништа против разговора политичких представника БиХ и да није важно о којој се локацији ради. Адил Османовић, потпредседник СДА је поручио да је Парламент БиХ место обраћања лидера СДА, ХДЗ БиХ и СНСД, а не Народна скупштина РС и тако одговорио на питање да ли ће Бакир Изетбеговић доћи на посебну седницу НС РС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума