ЉУДИНА ИЗ РАЂЕВИНЕ: Жалост за владиком Лаврентијем и у Републици Српској

В.МИТРИЋ

24. 01. 2022. у 20:43

МНОГИ људи са леве обале Дрине, са болом, тугом и неверицом примили су вест о упокојењу епископа шабачког Лаврентија.

ЉУДИНА ИЗ РАЂЕВИНЕ:  Жалост за владиком Лаврентијем и у Републици Српској

фото: Printskrin / instagram

Он је увек био радо виђен на левој обали Дрине, и пре рата, и у поратном периоду и последњих година. Волео је, каже архимандрит Лазар Кршић, духовник Манастира Тавне, код Угљевика, владика све добре људе,“а некако посебно нас са леве обале Дрине и Саве, често причајући да је његово најлепше доба било баш оно када је, одмах после свршеног Богословског факултета, био свештеник на Купресу“.

-За кратко време народ га је заволео и он њих, као најрођеније и растанак им им је тешко пао -каже отац Лазар коме је владика био надлежни епископ док је био свештеник у Енглеској. - Говорио је да је „верујући народ у БиХ, а посебно на Купресу, Божји народ у правом смислу те речи, што се осећало и на богослужењима и на уобичајеним сусретима са њима у време безбожничке власти у БиХ и СФРЈ. Волео је Републику Српску. Много ми је био захвалан за помоћ коју смо му пружили моји пријатељи и ја у Лондону за припрему дела сабраних дела светог владике Николаја. Увек смо се радовали један другом кад се видимо.

За оца Лазара, „то није био само владика, већ и човек, господин, човекољубац и људина каквог свет ретко рађа“.

Фото В. М.

Велики добротвор СПЦ академик Драгољуб Драго Мирковић из Бијељине, носи Орден владике Николаја који му је доделио владика Лаврентије, „и са њиме, се, са разлогом, поноси и тек ће да се поносе и он и његова породица“.

-И за мене, и за моју супругу Росу и за породицу нашег сина, сваки сусрет са владиком био је за памћење, као мелем у овим временима -каже Мирковић. -Моја супруга Роса је из Рађевине, краја одакле је владика, и знам те људе добро. Хвала на свему нашем добром владики, оцу, духовнику, хуманисти и човекољупцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САРАЈЕВО ЖЕЛИ СРПСКОЈ ДА ОДУЗМЕ ВЛАСТ: Шта је позадина предлога за оснивање новог министарства у БиХ