ЗУБАРИ ПОВЕЋАЛИ ЦЕНЕ ЗА 20 ОДСТО: Због све већих трошкова у условима пандемије, поскупљују услуге стоматолога Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 01. 2022. у 08:12

ВЕЋ годинама стоматолози у Републици Српској пружају услуге пацијентима по истим ценама, иако су материјали и опрема стално поскупљивали.

ЗУБАРИ ПОВЕЋАЛИ ЦЕНЕ ЗА 20 ОДСТО: Због све већих трошкова у условима пандемије, поскупљују услуге стоматолога Српске

Фото Независне Новине

Сада су, кажу, приморани да повећају своје ценовнике, јер кажу да су им трошкови у епидемиолошким условима порасли најмање за 30 одсто. У бројним ординацијама услуге стоматолога већ се плаћају барем за петину више него пре месец дана.

Др Саша Дабић, председник Коморе доктора стоматологије РС, каже да је само само заштитна опрема у времену ковида поскупела за 300 одсто.

- Материјали које користе амбуланте и доктори су већ отишли нагоре од 30 до 40 одсто. Кад је у питању Комора ми немамо законску основу да одредимо која је то максимална цена услуга у приватним стоматолошким амбулантама. Али, имамо законску основу да одредимо минималне цене, што и радимо. Даћемо већ наредне седмице препоруку приватним амбулантама да формирају нове, веће цене услуге које ће пратити цене материјала на тржишту - појашањава Дабић.

Саша Дабић, Фото Комора доктора стоматологије

Синиша Ковачевић, председник Удружења стоматолога РС, поручује да су стоматолози због раста цена материјала и опреме доведени у ситуацију да више не могу калкулисати.

- Без нових цена тешко ћемо моћи да радимо. Кад погледате, све је поскупело, од животних намирница до услуга. Ни вредност новца није иста као пре десет година, а услуга код зубара се плаћа исто - каже Ковачевић.

- Само стоматолошка столица коштала је лане 30.000 марака, а сада је 40.000. Имамо цену материјала као и наше колеге на Западу, али је разлика у цени услуге огромна. Нове ценовнике услуга ће формирати колеге на терену и до њих је да виде са коликим повећањем могу да иду и шта је прихватљиво грађанима. Иако плаћамо скупље материјале и опрему од 30 одсто и више, ми не можемо толико повећати цену услуге.

Доктор Душан Басташић, стоматолог и сувласник ЗУ "БЛ дентал", каже да је формирање цена услуга слободно и да ће завистити од амбуланте до амбуланте. Каже да ће тржиште диктирати цену.

Нове цене стоматолошких услуга, Фото Глас Српске

НА СПИСКУ 1.300 ЛЕКАРА

ПРЕМА речима др Дабића, у Српској има 380 приватних амбуланти, а самих лекара стоматологије у Српској има око 1.300.

- Од 1.300 лекара стоматологије, готово 60 одсто њих ради у приватним амбулантама - каже Дабић.

ТУРИСТИ ИЗ ЕВРОПЕ

ПОВОЉНЕ цене стоматолошких услуга у Српској одувек су привлачиле на хиљаде грађана Европе. Они долазе да поправе или ураде зубе, јер је услуга у Српској чак од пет до десет пута јефтинија него на Западу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу