ИЗА РЕШЕТАКА ЈЕР НЕ ЖЕЛИ ДА ЛАЖНО СВЕДОЧИ: Није укинут притвор Славку Бојићу, који је под истрагом у афери "корона уговори"

О. МАТАВУЉ

20. 01. 2022. у 06:08

ОКРУЖНИ суд у Бањалуци одбио је да укине притвор Славку Бојићу, директору фирме "Проконтрол", који је под истрагом због злоупотреба у афери "Корона уговори" заједно са некадашњим директором Института за јавно здравство РС Браниславом Зељковићем, који је такође у притвору.

ИЗА РЕШЕТАКА ЈЕР НЕ ЖЕЛИ ДА ЛАЖНО СВЕДОЧИ: Није укинут притвор Славку Бојићу, који је под истрагом у афери корона уговори

Славко Бојић / Фото Г. Ш.

Како је потврђено "Новостима", укидање притвора тражила је Бојићева одбрана, позивајући се на чињеницу да је тужилаштво завршило са саслушањем сведока због кога му је притвор и продужен до 15. фебруара. Драган Толимир, Бојићев адвокат, за "Новости" каже да је одлука суда контрадикторна.

- Мислим да је неко утицао на судију, будући да сам на рочишту стекао утисак да је он схватио да више нема разлога да се мој клијент држи у притвору. Суд све наводи произвољно и овим предметом се уништава правосуђе Републике Српске и руши ауторитет и кредибилитет суда - каже Толимир, појашњавајући да се ради о специфичној ситуацији, јер је притвор продужен због саслушања једног сведока. - Тај сведок је саслушан и суд више нема могућности да га држи у притвору. Та законска одредба је прецизна и каже да када се одређени доказ прибави, притвор аутоматски престаје. Суд то само треба да констатује и пусти притвореника. Сада се булазни како има друга непозната особа за саслушање, за коју се не зна ко је и шта је, па Бојић остаје у притвору по непознатој чињеници. То је апсурдно! Месец дана покушавају да утврде идентитет те особе, а до данас ништа нису урадили.

Наглашава да је индикативно и врло опасно то што се Бојић држи у притвору како би се натерао на лажно сведочење, односно да "призна нешто што се није десило".

- Специјални тужилац Миодраг Бајић је Бојића покушао да натера да каже да је у свему учествовао Милорад Додик. Бојић је то одбио, јер није истина. Онда су отворили истрагу против тужиоца Сање Тадић Стоисављевић, која води предмет, да утврде да ли је она то тражила, а не против Бајића!? Затим су истрагу обуставили да би спречили да се тиме бави Тужилаштво БиХ. Још већи апсурд је то што је ту истрагу водио исто тужилаштво. То је сукоб интереса - тврди Толимир.

Сматра да се предметом "Корона уговори" уништава правосуђе РС.

- Направили су толико пропуста да мислим да ће се све распасти. Дакле, није важан Славко Бојић. Сутра било ког грађанина без разлога могу држати у притвору колико год хоће и да од тога нема заштите. Ако то може тако, онда се не може говорити о било каквом правном систему - каже Толимир.

ОСУМЊИЧЕНИ

ОСИМ Бранислава Зељковића и Славка Бојића у афери "Корона уговори" осумњичени су још и директора "Промединга" Драган Дубравац и директор агенције "Травел фор фан" Саша Марковић, који су у децембру пуштени из притвора. Под истрагом су и директор добојске болнице Младен Гајић, те власник фирме "А.Р.М.С. системи" која је набављала термалне камере за УКЦ Републике Српске.

ЧЕКА СЕ ОДГОВОР НА ЖАЛБУ

ТОЛИМИР каже да је на одлуку суда уложио жалбу, о којој се треба одлучити у року од три дана. Подсетимо, у случају Бојић раније је усвојена жалба и оборена притворска тачка која се односила на узнемирење јавности. По тој тачки и Уставни суд БиХ је усвојио апелацију одбране, те констатовао да је здравствено стање Бојића забрињавајуће и да га председник бањалучког Окружног суда треба обилазити у притвору сваких 15 дана. Међутим, Толимир тврди да се то ниједном није десило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИН НЕ МОЖЕ БИТИ КОМАНДИР!: Великобошњачка политика у Босанском Петровцу отежава животе нашим људима