АМБАСАДОР РУСИЈЕ ОДГОВОРИО АМБАСАДОРУ САД: Место високог представника је празно, ако избор БиХ буде НАТО, Русија има пуно право да реагује

Срна

17. 01. 2022. у 13:41

АМБАСАДОР Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је да Русија, за разлику од Вашингтона, БиХ не намеће спољнополитичке приоритете, јер БиХ, коју сматра пријатељском земљом, има суверено право избора.

АМБАСАДОР РУСИЈЕ ОДГОВОРИО АМБАСАДОРУ САД: Место високог представника је празно, ако избор БиХ буде НАТО, Русија има пуно право да реагује

Фото: Јутјубпринтскрин/RTRS

У осврту на "опроштајни" интервју америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона у коме, између осталог, тврди да Русија не би дозволила БиХ да се придружи НАТО-у, Калабухов је рекао да је то, најблаже речено, нетачна интерпретација, односно лаж.

- Али, уколико избор буде у корист уласка у НАТО – иако је јасно да у БиХ не постоји консензус о том питању, а тренутна ситуација се темељно разликује од периода 2000-их – Русија има пуно право да реагује на овакав хипотетички развој ситуације у складу са својим националним интересима - истакао је руски амбасадор у одговору објављеном на "Фејсбук" страници Амбасаде Русије у БиХ.

Када је реч о Канцеларији високог представника, Калабухов је подсетио да су сви већ схватили какав су циркус западни партнери инсценирали око такозване смене високог представника.

- Без резолуције Савета безбедности УН ово место је празно. Да не говорим томе да Управни одбор, под притиском Вашингтона, крши не само дух, већ и слово Мировног споразума, сваки пут искривљујући његов текст у својим изјавама - оценио је руски дипломата.

Према његовим речима, о погубности ОХР-а не тврди само Русија, већ и трезвени посматрачи на Западу.

Фото: Фејс ТВ принтскрин

- Могу се осврнути на недавни чланак првог високог представника Карла Билта који је, а он зна о чему говори, позвао на затварање ОХР-а и окончање архаичног спољњег протектората у БиХ и да се људима у БиХ нуди прилика да се сами договоре - рекао је Калабухов.

Он је упитао зар није очигледно да наставак присутности ОХР-а доводи до дестабилизације ситуације не само у БиХ, већ и у целом региону.

- Али кривица се приписује, као и обично, потпуно другој особи. Санкције се примењују као део "наставе", без суђења или истраге. Истовремено, они који се сада бурно радују недавно уведеним ограничењима треба да имају на уму да иста могу утицати и на њих – ако Вашингтон пожели некога да казни "због корупције" - истакао је Калабухов.

Он је упитао и где је она чувена ставка "ван разумне сумње" или, додао је он, у односу на "домороце" нема потребе за оптерећивањем доказима.

- Tу се може замислити један строг учитељ у цилиндру са пругама и звездицама, који лењиром млати несавесне ученике по прстима док не "испуне постављене услове и да се упишу у европску школу" - навео је руски амбасадор.


Осврћући се на Нелсонове наводе о малигном утицају Русије, Калабухов је рекао да сваки пут кад то чује добије снажан утисак да се нешто "малигно" догодило у главама оних који о томе причају. 

БОНУС ВИДЕО: 

ОРИЛО СЕ У БАЊАЛУЦИ: "Пукни зоро" од‌јекивало до Мањаче

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОЧЕКУЈУ 300.000 ПУТНИКА: Бањалучки аеродром обара рекорде ове године