ХЕРЦЕГОВИНА КРОЗ ВЕКОВЕ: Јединствени Етно-музеј украс је села Данићи код Гацка

Д. ЦУРАЋ

17. 01. 2022. у 07:13

СЕЛО Данићи налази се неделако од Гацка, а захваљујући његовим вредним и сложним становницима у овом селу постоји Етно-музеј, јединствен на овим просторима, који приказује живот у Херцеговини кроз векове.

ХЕРЦЕГОВИНА КРОЗ ВЕКОВЕ: Јединствени Етно-музеј украс је села Данићи код Гацка

Етно - музеј / Фото Д. ЦУРАЋ

Музеј у Данићима постоји од 2010. године, а идеја за његово отварање потекла је од протојереја Радета Зеленовића, захваљајујући којем је 2000. године подигнута црква у знак сећања на погинуле у последњем одбрамбено-отаџбинском, I и II светском рату. Потом је никао и вишенаменски објекат у чијем склопу се налази конак за владику, библиотека, кухиња, сала за госте, као и етно-музеј који осликава живот у том крају.

- Пре 20 година овде је била обична ледина, а за те две деценије су мештани уз помоћ привреде саградили све ово. Прво је саграђена црква као донација ктитора свештеника Радета Зеленовића, који је живео у Београду, а који је пре две године преминуо - рекао је Жарко Бољановић, мештанин села Данићи. - Сам музеј приказује 18, 19. и 20. век у Херцеговини, а бројни експонати попут народних ношњи, оруђа за рад, аутентичне колибе са огњиштем бројним посетицима доносе слику живота у овом крају. Овде имамо више од 500 експоната различите старости - додао је Бољановић.

Музеј у Данићима обилазе бројни туристи који пролазе кроз Гацко, а посебна атракција је колиба.

- Колиба је била место где се пре живело. У њој је сада све. Ту су огњиште, котлови, вериге, мјешина. Ту се кувала кафа, правила цицвара - рекао је Бољановић.

БИБЛИОТЕКА

Оно што краси овај етно-музеј у Данићима је и библиотека са фондом више од 4.000 књига, као и са вредним историјским документима.

- Сву своју библиотеку у Београду, нешто преко 2.000 наслова, донирао је прота Зеленовић, а сада нам се јавља све више људи који желе да нам дају књиге тако да их сада имамо више од 4.000 - истакао је Бољановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ДЕЧАКА КОЈИ СЕ УТОПИО У САВИ: Бијељина завијена у црно