ВАЖНА ЈЕ БРИГА КОЈУ ВУЧИЋ ПОКАЗУЈЕ ЗА СРПСКУ: Додик о наредним корацима у борби за РС

Новости онлине

15. 01. 2022. у 07:00

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је важна брига коју за Републику Српску показује председник Александар Вучић и да, како каже, разумеју контекст у коме је он позвао да се представници Српске врате у институције БиХ.

ВАЖНА ЈЕ БРИГА КОЈУ ВУЧИЋ ПОКАЗУЈЕ ЗА СРПСКУ: Додик о наредним корацима у борби за РС

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додик је рекао да ће разговарати са коалиционим партнерима у власти, али и са опозицијом.

- Ми ћемо се у фебруару вратити у Скупштину и разговарати о овој теми - рекао је Додик и додао да је и сам председник Вучић исказао жељу да и са другима види и разговара на ову тему.

Додик је то рекао након разговора са председником Вучићем у Београду да су представници Републике Српске из институција БиХ изашли због наметнуте одлуке о измени кривичног закона, коју је донео бивши високи представник последњег дана свог мандата, у лето прошле године, а на шта, указао је, није имао право.

Додик каже да је БиХ "велика невоља" и једна "ретроградна идеја".

- Они никада нису показали жељу да заједно сарађујуемо на обостраном развоју и то је довело до тога да је међународни фактор увео високог представника, дао му нека овлашћења наводно, без икаквог основа у споразуму, данас имамо ситуацију да имате (виского представника за БиХ Кристијана) Шмита који је дошао без одлуке Савета безбедности, а у Дејтонском споразуму пише да мора да буде именован одлуком Савета безбедности - истакао је Додик.

Рекао је и да не осећа одговорност због тога што последњих дана стижу критике из Европске уније, САД, Сарајева, ОЕБС-а и због ускраћивања другог дела помоћи БиХ из ЕУ.

Сва помоћ која долази из Европске уније увек је условљена, каже Додик.

- Људи, прочитајте Устав. Али, све чешће чујемо од странаца да је то једно, али да се мора спроводити политика. Е сад те политике иду ка централизацији БиХ и уништавању основног споразума и ми немамо право да се понашамо супротно Уставу БиХ - навео је, између осталог, Додик.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: Инцков закон - крај Српске или распад Босне

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума