ШМИТ ОПЕТ ОПЛЕО ПО ДОДИКУ: Прекорачио је линију реторичког потпиривања ватре

Танјуг

19. 12. 2021. у 22:47

ВИСОКИ представник у БиХ Кристијан Шмит рекао је данас да је члан Председништва БиХ Милорад Додик "прекорачио линију реторичког потпиривања ватре, поништавајући одлуке високог представника и не признајући Уставни суд БиХ".

ШМИТ ОПЕТ ОПЛЕО ПО ДОДИКУ: Прекорачио је линију реторичког потпиривања ватре

Фото АП

Он је у интервјуу за немачки "Зиддојче цајтунг" објаснио да је његова обавеза да обезбеди цивилно спровођење Дејтонског споразума, као што стоји у Анексу 10.

- Мој задатак је да притиском и указивањем то променим. Ако не дође до промене овакве политике, међународна заједница мора да делује пре него што дође до распада БиХ - поручио је Шмит.

Навео је да су му на располагању Бонска овлашћења која укључују и смену политичара који крше Дејтон, али, додао је, "из најубојитијег топа не смемо да пуцамо све док постоје друга средства", преноси Клиx.ба. Оценио је и да је "грешка веровати да на Западном Балкану ништа не иде без експлозије и дима".

Упитан да ли је ЕУ погрешила што Додику није увела санкције као САД јер се томе противила Шпанија, Шмит је рекао да је срећан што је бивши немачки министар спољних послова Хајко Мас покренуо ту расправу, а Аналена Бербок је наставила.

- Постоје друге чланице ЕУ које то подржавају. Оптимиста сам и мислим да ће ЕУ наћи начина како да утиче на Додика - нагласио је Шмит.

Он је рекао да је Савет за спровођење мира (ПИЦ) почетком месеца потврдио да ће свако кршење Дејтонског споразума имати последице, али да се тренутно још воде разговори са Додиком.

- Знам да Додику хитно треба новац. С ММФ-ом, Светском банком, ЕБРД-ом успешно радим на томе да Додик новац добије само под строгим условима - поручио је Шмит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ САВУ: Једну боју не треба носити, шта треба да ураде деца и шта значи ако загрми