УРЕДИТИ ТРЖИШТЕ ЗА ДОБРА ВИНА: Требињски виноградари указују и на велике пропусте

Д. ЦУРАЋ

20. 12. 2021. у 06:45

ТРЕБИЊСКИ виноградари привели су ову сезону крају, а како кажу, ради се о изузетно успешној години, једној од најбољих у последњих 10 година.

УРЕДИТИ ТРЖИШТЕ ЗА ДОБРА ВИНА: Требињски виноградари указују и на велике пропусте

Игор Дабић, Фото Новости

Међутим, оно што истичу сав рад и труд могао би бити узалудан у будућности ако се не уреди тржиште у БиХ.

За разлику од бројних пољопривредних култура велика летња суша пријала је грожђу, а иако је принос био нешто мањи квалитет је на изузетном високом нивоу.

- Ми смо презадовољни овом годином. Имали смо одлично грожђе и одређена вина од њега већ почињу да сазревају - истакао је Ранко Петијевић, виноградар из Требиња.

И у виноградима Игора Дабића, одрађен је сјајан посао.

- Када све сумирамо једна фантастична и успешна виноградарска година. Квалитет грожђа је изнад очекиваног просека, поготово када гледамо киселине које су кључни параметри за производњу вина. Ту је и наравно одличан шећер тако да имамо изврсну сировину за вина - рекао је Дабић.

Игор Дабић, Фото Новости

Међутим, оно што је у последње време посебно актуелно у БиХ је најава да се ускоро може очекивати нови закон по којем се ограничава производња алкохолних пића, усклађен са законима ЕУ. Винари истичу да законе треба поштовати, али да је првенствено проблем у БиХ неуређено тржиште које угрожава њихов опстанак.

- Са мог аспекта и из разговора са колегама мислим да је недовољно заштићен домаћи произвођач. Ми смо мали за светску производњу, односно тешко се боримо са европском и светским конкуренцијом која је преплавила тржиште. Морамо да имамо бољи однос према домаћем производу. Оно што ми можемо је да понудимо добар бренд, али неко мора стати иза нас - нагласио је Дабић.

Винарство се у требињски крај практично вратило у последњих двадесетак година.

- Имамо брендове, али непоштовање важећих закони нам не иде на руку. Нама су потребне боље контроле и мере да се заустави увоз грожђа неконтролисаног квалитета, чак се увози и вино које се овде препакује, а све то умањује наш квалитет и уништиће бренд који смо већ створили - рекао је Ранко Петијевић.

ПРАВИ МАМАЦ ЗА ТУРИСТЕ

ТРЕБИЊСКИ виноградари нису само препознатљиви по својим производима, у последњих неколико година постали су прави мамац за туристе којима предстваљају комплетан процес настанка херцеговачких вина и ракије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа