МЕЛЕМИ СТИГЛИ ДО АУСТРАЛИЈЕ: Марко Николић годинама се бави органском производњом козјег млека

М. РЕГОЈЕ

16. 12. 2021. у 08:30

МАРКО Николић са Сокоца годинама се успешно бави производњом козјег млека, сира и сурутке, за које каже да су права ризница здравља.

МЕЛЕМИ СТИГЛИ ДО АУСТРАЛИЈЕ: Марко Николић годинама се бави органском производњом козјег млека

Фото Приватна архива

Марко је своје путовање у свет козарства започео са једном козом, Белком, од које се садашње стадо, од око 30 грла, углавном и разродило.

- Да бисмо произвели добар квалитет козјег млека, мора да постоји велика љубав према овом послу - истиче Николић за "Новости", и додаје да бављење козарством не препоручује никоме ко не осећа љубав према животињама.

Овакав тип производње, каже, захтева одређена знања, али и много труда.

- То је животиња која има и своје предности и мане, животиња која може бити дивља, али и веома питома, тако да то мора бити спој науке и сточарства - истиче Николић.

Он каже да, осим њега, у овој локалној заједници постоји још људи који се баве козарством, али да се они том производњом баве искључиво за своје потребе.

- Људи обично држе по два-три грла, ретко ко буде са стадом од 8 до 12 часова на испаши по свим временским приликама - каже Николић.

Он тврди да чаша млека од његових коза, које су на испаши, на пашњацима изнад 1.000 метара надморске висине, на обронцима Романије, садржи више од 700 врста лековитог биља, а да козји сир представља праву благодет за организам.

- Сигуран сам потпуно у квалитет млека својих коза због здраве исхране у којој нема вештачких додатака, али и због добрих хигијенских услова у којима бораве. Козји сир који производим је прави деликатес, јер садржи бројне лековите састојке - рекао је Николић.

За један килограм козјег сира потребно је 10 литара млека. И поред тога цене млечних производа са његове фарме су доста повољније него на тржницама.

- Приликом формирања стада одлучио сам се за домаћу козу белку, јер је питомија и лакше се прилагоди условима на овој надморској висини - каже Николић.

Поред стандардних млечних производа, Марко прави и мелеме које извози у земље региона, Европе, али и у далеку Аустралију.

Николић са својим производом, Фото Приватна архива

ОД ВОЗАЧА ДО ФАРМЕРА

ПРЕ него што је постао фармер, Марко је провео 20 година за воланом у домаћем саобраћају и међународној шпедицији.

- Бавећи се превозом, приметио сам да се из Србије извози квалитетна роба у Европу, а увози се доста нижа класа свих производа, па сам одлучио да се посветим производњи здраве хране - каже Николић и додаје да му није дуго требало да се одлучи којим послом ће се бавити, па се из Чачка, где је радио након избеглиштва, скућио на Сокоцу и прелепој Романији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

РУСИ У ШОКУ: Евакуисали 1.500 такмичара из Крокуса, ниједан није страдао од терориста, а сад се буне: Што нас нисте спасили раније? (ВИДЕО)