ДОДИК: Законом прописати да је имовина у Републици Српској њено власништво, као и да судије и тужиоце бира Скупштина!

Новости онлајн

13. 12. 2021. у 09:50

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска донети закон и прописати да је имовина у Српској њено власништво, као и решења да судије и тужиоце бира Скупштина Републике Српске, те да не жели никакву БиХ, сем дејтонске.

ДОДИК: Законом прописати да је имовина у Републици Српској њено власништво, као и да судије и тужиоце бира Скупштина!

Милорад Додик

- Отимања наших надлежности су догађаји из прошлости које смо јако тешко "гутали". Амбијент је био неповољан за нас - рекао је Додик за Политику.

Он је додао да је развлашћивање Републике Српске пратило сатанизовање Срба и Српске.

Подсетивши на време када је Српска губила овлашћења, Додик је навео да је то био мучан период, у којем је створена слика да је било пожељно казнити Србе одузимањем права.

- Знали смо да трпимо неправду. Само наша предана борба онемогућила их је да све доведу до краја. Сад је дошло време да кажемо - господо, хоћемо Устав - истакао је Додик.

Говорећи о усвојеној Декларацији о уставним принципима и информацијама о враћању надлежности, он је навео да није од јуче политичка борба Српске за надлежности и права која је добила Дејтонским споразумом.

- Тим активностима посвећени смо годинама и стално тражимо разговоре - рекао је српски члан Председништва.

Додик је истакао да битка за Устав не може да се сведе на последњу седницу парламента.

- Петнаест година се носимо са ригидним интервенционизмом. Изузимане су нам надлежности и угрожавана је наша аутономија - подвукао је Додик.

Он је навео да је масовнији пренос надлежности Српска успела да заустави 2006. године, али да се "главе у Сарајеву нису охладиле".

- Наставили су са покушајима. Успели смо тих година да депласирамо високог представника, али су наставили преко Уставног суда БиХ - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је и тада Српска најављивала и знала да ће доћи тренутак када ће затражити и узети оно што јој припада и што јој је дао Устав.

- Без овлашћења нисмо остали кроз фер процесе - рекао је Додик.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

КАКО ПУТОВАТИ У СЕПТЕМБРУ: Ево које државе траже ковид тестове