ХОЋЕМО НАЗАД ОНО ШТО НАМ ДАЈЕ "ДЕЈТОН": Посебна седница Народне скупштине о враћању надлежности са нивоа БиХ на Српску

С. МИШЉЕНОВИЋ

10. 12. 2021. у 21:28

ОВО је частан и важан дан за Републику Српску и тренутак освајања слободе. Оно што смо добили Дејтонским споразумом желимо назад. Потребна је снажна скупштинска већина за доношење оваквих одлука. Они који су одговорни пред народом и статусом РС, од ове политике не могу одустати. А народ нема шта да се брине - рат није опција, Српска неће предузети војне мере и ако буде нападнута, већ ће се борити политичким средствима.

ХОЋЕМО НАЗАД ОНО ШТО НАМ ДАЈЕ ДЕЈТОН: Посебна седница Народне скупштине о враћању надлежности са нивоа БиХ на Српску

Фото Д. Гаврић

Ту снажну поруку послао је у петак српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, на посебној седници Народне скупштине РС, позивајући посланике да се окупе око кључног циља - повратка надлежности које су Бањалуци отете наметнутим одлукама високих представника у БиХ и саботажама Дејтонског споразума.

Војска, порези, правосуђе - три су надлежности које је Српска одлучила најпре да врати. А Влада РС добила је рок од пола године да изради потребне законе. Ни око ових циљева, међутим, није постигнуто јединство, јер су опозициони лидери у излагањима одбацили "Додиков план" и напустили салу пре гласања.

Ове важне одлуке за будућност Српске усвојене су са 49 гласова "за", посланика владајуће коалиције. Против су била три посланика бошњачког блока.

Посебна седница, названа и историјска, на којој је била и одлука о поништавању 140 наметнутих закона ОХР и високих представника, одржана је у атмосфери претњи санкцијама, како из америчких тако и из европских кругова. Политички врх, на челу са Додиком, поручио је да РС неће више да допусти насиље над уставноправним положајем Српске.

Додик је истакао да је Дејтонски споразум и данас жив, али је упозорио да се БиХ и Српска суочавају са великим изазовима:

- Ако не буду решени ови изазови, прети опасност да ће се БиХ распасти. Нисам изолациониста и не желим бољи аранжман само за Републику Српску, него и за БиХ.

Он је указао да Београд спрема увођење редовног војног рока и сугерисао да Народна скупштина почне да размишља о томе како регулисати да млади из РС служе у Србији:

- Мора се изнаћи начин да они који то желе, служе редован војни рок, а да се потом врате у РС и да због тога имају одређене статусне привилегије.

Додик је најавио и да ће народ РС у наредном периоду на референдуму суверено одлучити о доношењу новог Устава Српске.

Жељка Цвијановић, председница РС, поручила је да Српска нема намеру да узурпира било шта што по уставу припада неком другом нивоу власти, да ниједна активност републичких институција не излази, нити ће излазити из уставног оквира.

Она је додала да је "једина могућа реакција она која се реализује правно-политичким инструментима који су нам на располагању управо на основу Дејтонског споразума, Устава БиХ, Устава Републике Српске и међународног права":

- Ово није револуција и ми нисмо никакви ни револуционари, нити побуњеници, већ људи који желе уставни ред, а не неред. Желимо очување оних вредности и принципа који су дали шансу БиХ да након тешког рата отпочне свој нови живот и сама управља својим процесима.

Опозициони лидери по напуштању седнице

Образлажући зашто су напустили салу и одбили да учествују у гласању, представници опозиције су навели да су саслушали предлагаче и закључили да је реч о "политичкој фарси, припреми за изборе 2022, кампањи СНСД и чистом блефу".

- Република Српска нема снаге за овакав подухват. Подељена је и без, или са врло мало пријатеља, што није довољно за подухват који желите да учините - поручио је председник СДС Мирко Шаровић.

Лидер ДНС, Ненад Нешић, рекао је како је Додиков СНСД "свестан да им је рејтинг на минимуму и да је то разлог за седницу парламента":

- Ради се о кампањи. Да су хтели да постигну јединство, направили би договор са опозицијом пре ове седнице. ДНС је био и остао на бранику РС. Можда нам је циљ исти, али пут није. Од враћања надлежности неће бити ништа.

Председник ПДП Бранислав Бореновић питао је зашто се важна тема отвара на крају мандата ове власти:

- Ово је блеф који је опасно скуп за РС и БиХ, имаће своје економске последице. Шта тачно значи војска РС? Имамо ли пара да купимо тенкове? Имамо ли услова да стављамо чекпоинте на ентитетску линију?

Представници опозиције рекли су и да су чули како се већ шију униформе за војску РС, што је Додик демантовао. Он је навео да је опозиција у сали "изнела лажи, а онда побегла попут увређеног детета са игралишта".

ПИТАЈУ СЕ ЕНТИТЕТИ, ЗАПИСАНО 1995.

ДОДИК је подсетио да су Дејтонски споразум 1995. потписале највеће силе света, али и ентитети, који су искључиви субјекти када је реч о БиХ.

- "Дејтон" говори да БиХ може имати и преузети само оне надлежности о којима сагласност заједнички постигну ентитети и њихове институције. Дакле, ентитети су носиоци унутрашњег суверенитета. То није тзв. дејтонска БиХ. Након бројних отимања надлежности Српској, ово сада није дејтонска БиХ.

СДА ПРЕТИ И ЗАТВОРОМ

СТРАНКА демократске акције Бакира Изетбеговића позвала је у петак високог представника Кристијана Шмита да чим буду усвојене поништи одлуке Народне скупштине РС јер тврде да немају снагу закона и нису оспориве пред Уставним судом БиХ. У саопштењу се наводи да је то његов јасно прописан мандат и да га пракса обавезује да тако поступи.

Фото: Танјуг/Фема/Амер Кајмовић

У СДА тврде да не постоји уставни и законити начин за једнострано враћање надлежности с нивоа државе Босне и Херцеговине на ниво ентитета:

- Закони усвојени у Парламентарној скупштини БиХ се мењају или стављају ван снаге искључиво у тој институцији, а не у ентитетским парламентима. Свако другачије поступање представља озбиљно кривично дело за које су предвиђене вишегодишње затворске казне.

ШМИТОВИ НИСУ МОГЛИ У САЛУ

ГОСПОЂО, чији сте ви заменик? Одлука остаје непромењена - тако је у петак потпредседник Народне скупштине РС Денис Шулић одговорио на писмо које му је упутила заменица високог представника и шефица кабинета Кристијана Шмита у Бањалуци Мариан Берец, а поводом одлуке да се представницима Канцеларије ОХР не дозволи долазак на посебну седницу.

Кристијан Шмит, Фото Танјуг

У писму, Шмитова сарадница је навела да је оваква одлука непоштовање Дејтонског споразума. Шулић је пре два дана рекао да "у БиХ не постоји високи представник, па самим тим ни његова канцеларија":

- Зато видим основ за њихово присуство седници. Осим тога, само обраћање Народној скупштини у императиву је нешто што не могу прихватити.

ДАЧИЋ: ПОДРШКА СПОРАЗУМУ И МИРУ

СРБИЈА подржава Дејтонски споразум и има интерес да се сачува политичка стабилност и мир у региону, изјавио је у петак председник Скупштине Ивица Дачић, поводом седнице Народне скупштине РС о враћању надлежности. Према његовим речима, Србија је против нарушавања Дејтонског споразума и смањивања овлашћења:

Фото Драган Миловановић

- Против смо тога да се то ради силом, а не можемо ништа против тога уколико се то ради одлукама појединих српских представника, зато је порука за све српске политичаре да у овим тренуцима треба да буду јединствени и да је веома важно да се сачува мир, да РС не предузима ништа што би значило нарушавање Дејтонског споразума. Напротив, да свима буде јасно да је РС жртва нарушавања, односно отимања овлашћења и нарушавања Дејтонског споразума - рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРЕНУО САМ КА ТОМИ, СМРТ МЕ ЗОВЕ: Потресна исповест Зорана Калезића