ПРИЈЕДОР ТЕСТИРА РЕЈТИНГ ПАРТИЈА! Наредног викенда становништво града на Сани превремено бира градоначелника

С. МИШЉЕНОВИЋ

09. 12. 2021. у 08:12

ПРЕВРЕМЕНИ избори за градоначелника Приједора, трећег града по величини у Српској, даће предстојећег викенда одговор на питање колика је реално јака опозиција у РС и да ли власт и даље има већу подршку у народу.

ПРИЈЕДОР ТЕСТИРА РЕЈТИНГ ПАРТИЈА! Наредног викенда становништво града на Сани превремено бира градоначелника

Фото Новости

Резултат политичког окршаја кандидата СНСД и владајуће коалиције Слободана Јавора са једне стране, и кандидата ДНС и опозиције, Горана Предојевића са друге, биће параметар према којем ће се припремати коначни меч између власти и опозиције на предстојећим општим изборима у октобру следеће године, кажу саговорници "Новости".

Велизар Антић, политички аналитичар каже да су избори у Приједору врло битни као једна врста теста тренутног рејтинга власти и опозиције у том граду.

- Уколико би кандидат опозиције победио, имали бисмо ситуацију да у највећа три града у РС опозиција има градоначелнике. То су Бањалука, Бијељина и Приједор. У та три града укупно живи око 40 одсто становника Српске, што само по себи представља веома битну чињеницу. Такође, из тих градова би се сасвим сигурно ширио утицај и према мањим срединама у РС и то би имало позитиван ефекат на снагу опозиције на општим изборима следеће године - појашњава Антић.

Истиче и да уколико кандидат владајућих партија победи у Приједору, то ће јасно показати да су зауставили тренд пада поверења грађана, који су имали у претходном периоду.

- Веома битна је и чињеница да је кандидат владајуће партије на прошлим изборима имао око 3.500 гласова мање од два опозициона кандидата и да на одређени начин у ту изборну трку улази са 3.500 гласова "минуса". Тако би његова евентуална победа на предстојећим изборима имала још већу снагу и значај - поручио је Антић.

Драго Вуковић, професор на Универзитету у Источном Сарајеву каже да ће политички лидери максимално искористити резултат из Приједора до општих избора наредне године.

- Опозиција је направила грешку у старту јер је подржала кандидата ДНС. Не треба заборавити да је ДНС у Приједору изгубио прошле локалне изборе од СНСД, а сад опозиција опет подржава кандидата ДНС. Погубно је у само годину дана од пораза на изборима за градоначелника опет гурати свог кандидата - истиче Вуковић.

Вуковић каже да би много боље било да је опозиција предложила кандидата опозиције па био и из СДС, као најјаче опозиционе странке.

- Уколико опозиција изгуби у Приједору то ће бити зато јер су упорно гурали кандидата ДНС. Резултат избора пораженом ће дефинитивно донети главобољу да објасни коалиционим партнерима слабљење подршке на терену - каже Вуковић.

У Приједору се одржавају превремени избори за градоначелника, јер је актуелни градоначелник Далибор Павловић (СНСД) поднео оставку након што су се у јавности појавиле његове компромитујуће фотографије.

У ТРЦИ 14 КАНДИДАТА

НА превременим изборима за градоначелника Приједора биће у трци чак 14 кандидата. Пре годину дана су била три кандидата. У централни бирачки списак за гласање уписано је укупно 86.329 грађана с правом гласа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)