ИЗРЕЧЕНЕ КАЗНЕ ЗА ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У НЕВЕСИЊУ: Након снимка који је узнемирио јавност, ученицима дисциплинске мере

Д. Цураћ

08. 12. 2021. у 13:04

ШЕСТ ученика Основне школе "Ристо Пророковић" Невесиње због вршњачког насиља добило је дисциплинску меру премештања из централне школе у подручно одељење, док су три ученика добило укор директора, одељенског вијећа и укор одељенског старешине, саопштено је из Министарства просвете и културе Републике Српске.

ИЗРЕЧЕНЕ КАЗНЕ ЗА ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ У НЕВЕСИЊУ: Након снимка који је узнемирио јавност, ученицима дисциплинске мере

Фото: принтскрин јутјуб/ Топ портал

- Напомињемо да је по налогу Министарства у школи инспекцијски надзор извршила Републичка просветна инспекција, док су стручно - педагошки надзор извршили инспектори-просветни саветници из Републичког педагошког завода који су препоручили одређене мере са циљем превенције, спречавања, откривања и сузбијања насиља међу децом и младима – навели су у Министарству, те додали да је наведеним ученицима у складу са изреченим васпитно-дисциплинским мјерама смањена оцена из владања.

Министар просвете и културе РС Наталија Тривић истакла је да је задатак васпитно - образовних установа да у сарадњи са родитељима и ученицима континуирано раде на стварању климе нулте толеранције на насиље.

- Министарство је затражило од свих школа да интензивирају активности на промоцији ненасилне комуникације, сарадње, међусобне толеранције и уважавања, уз обавезно укључивање ученика и њихових родитеља. Полазећи од чињенице да је превенција, спречавање, откривање и сузбијање насиља међу децом и младима од општег друштвеног интереса, напомињемо да је од изузетне важности поступање и деловање васпитно-образовних институција у свим случајевима вршњачког насиља - рекла је Тривићева.

Према њеним речима министарство неће допустити било какав заташкавања вршњачког насиља.

- Министарство неће толерисати заташкавање, нити било који други начин нереаговања и непоступања у складу са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу децом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске - истакла је Наталија Тривић.

Препорука

​У саопштењу Министарства просвете у кутуре РС наведено је да је школи препоручено да педагошко - психолошка служба изради индивидуални план подршке за све ученике, учеснике у насиљу, као и предавања и радионице на тему вршњачког насиља на часовима одељенске заједнице. Препоручено је и да одељенске старешине упознају све ученике са поступањем у случају вршњачког насиља, као и да се одрже родитељски састанци и седница Савета родитеља на којима ће се предочити све активности које се чине на отклањању нарушавања угледа школе, а у циљу већег поверења свих према школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)