ЖИВОТ УЗ ПАПРЕНЕ ПОЗАЈМИЦЕ: Грађани све чешће улазе у неповољне финансијске аранжмане да попуне кућне буџете

С. МИШЉЕНОВИЋ

08. 12. 2021. у 08:12

СТАНОВНИШТВО Српске све чешће се окреће узимању кредита у микрокредитним организацијама (МКО) којe су изразито неповољнe са високим каматама од 30 и више одсто, а све како би попунили кућни буџет.

ЖИВОТ УЗ ПАПРЕНЕ ПОЗАЈМИЦЕ: Грађани све чешће улазе у неповољне финансијске аранжмане да попуне кућне буџете

Фото Новости

Грађани те популарне позајмице на неколико месеци, подижу да би купили храну, зимницу, огрев, спремили децу у школу, платили лечење, регистровали аутомобил... А, уколико им остане простора позајмице подижу и за летовања и зимовања.

Да МКО иде одлично показују и подаци Агенције за банкарство РС, према којима су грађани за девет месеци ове године повећали задуженост у микрокредитном сектору за 33 милиона марака у односу на деветомесечни извештај 2020. године.

Најскупљи облик оваквог задуживања су позајмице на три месеца у МКО где се грађанима понуди да уплатом 10 одсто од укупног износа позајмице могу сваки месец пролонгирати враћање кредита. Уколико то прихвате, грађани улазе у зачарани круг константног продужавања отплате и позајмица од неколико стотина марака што их на крају кошта вишеструко.

Саговорници "Новости" кажу да су позајмице у МКО постале саставни део живота грађана, јер је живот у Српској постао веома скуп.

- Подигао сам позајмицу на шест месеци од 2.000 КМ како бих обезбедио огрев, зимницу и регистровао аутомобил. Иако и супруга и ја радимо у кућном буџету увек фали новца. Плате су исте, а цене само иду нагоре. Скупље је гориво, храна и одећа - прича за наш лист Бањалучанин Драган К.

Муриса Марић, Фото Kozarski vijesnik

Муриса Марић, извршна директорка Удружења потрошача "Дон", каже да су позајмице које се нуде грађанима и које се добијају за неколико сати, веома опасне јер их вуку у финансијско "ропство".

- Грађани их узимају олако. Позајмицама улазе у зачарани круг где једна позајмица прати другу и тако унедоглед. Нажалост, налазимо се на рубу сиромаштва по свим параметрима и овај брзи и скупи кеш многима омогућава да преживе - истиче Марићева.

Она каже да су грађани РС сад већ навикли да буду константно у неким кредитима.

- Многе породице живе од позајмица. Живот је изузетно постао скуп и две плате не могу да покрију потрошачку корпу за четворочлану породицу. А о летовању или зимовању да не говоримо - каже Марићева.

Куповина огрева на кредит, Фото GlasSrpske

Економиста Горан Радивојац, појашњава да, нажалост, у Српској покушавају да живе као на Западу, али висина плата грађана не може испратити такав стандард и онда на сцену ступају МКО.

- Институције РС би морале преиспитати рад МКО на тржишту, јер грађани који и немају редовна примања код њих добијају мини-позајмице и тако тону све дубље у финансијску провалију - истиче Радивојац.

Остварена милионска добит

ДОБИТ (МКО) у Српској за девет месеци ове године износила је 16,56 милиона марака, што је за 7,1 милион марака више у односу на исти период лани, подаци су Агенције за банкарство РС. Укупна задуженост у микрокредитном сектору на крају септембра ове године износила је око 383 милиона КМ, што је за 35 милиона више у односу на исти период прошле године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)