ТУЖИЛАШТВО БИХ: Осумњичени за убиства и мучење више од 100 жртава

О.М.

07. 12. 2021. у 10:49

ПЕТОРИЦА осумњичених за ратни злочин, који су јутрос ухапшени у акцији СИПА, некадашњи су припадници 4. моторизоване бригаде тзв. Армије БиХ који се терете за убиства осам цивила, те незаконито затварање и мучење више од 100 жртава.

ТУЖИЛАШТВО БИХ: Осумњичени за убиства и мучење више од 100 жртава

СИПА

То је саопштио портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић, наводећи да се истрага против ухапшених односи на злочине над жртвама, цивилима српске националности са подручја Храснице, Бутмира и Соколовић Колоније, који су били незаконито затворени у логору у Основној школи ”Алекса Шантић“ и затвору у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

- Оптужени се терете за убиства најмање осам заробљених цивила, а међу осумњиченима су и директни извршиоци убистава - рекао је Грубешић.

Она каже да прикупљени докази указују да су осумњичени, као припадници 4. моторизоване бригаде тзв. Армије БиХ, одговорни за злочине почињене над више од 100 жртава.

- То се односи на незаконито затварање, мучење, злостављање на изузетно понижавајуће начине, терање на присилан рад, као и наношење телесних и душевних повреда, које су на оштећене жртве оставиле трајне и тешке последице - истакао је Грубешић.

Додао је да је током истраге остварена значајна сарадња са полицијским агенцијама и институцијама БиХ, као и са правосудним институцијама Србије, с обзиром да се део оштећених налази изван БиХ.

- Након што испита осумњичене, поступајући тужилац, донијеће одлуку о даљим активностима у предмету - нагласио је Грубешић.

РТРС незванично сазнаје да су ухапшени Вахид Алађуз, Сенад Гаџо, Незир Аган, Мујо Ватреш и Суљо Хебиб. Међу убијенима су Радомир Драшковић, Борко Стојановић, Радомир Милутиновић, Достимир Николић, Гојко Стјепановић, Секула Мандић, Витомир Васовић и Максим Шојић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)