ЦВИЈАНОВИЋ О ОДЛУЦИ УСТАВНОГ СУДА: БИХ је одавно требало демилитаризовати!

С. М.

05. 12. 2021. у 13:58

НА питање како коментарише последњу одлуку Уставног суда БиХ којом се припадницима Оружаних снага БиХ омогућује ношење браде, предсједник Српске је у интервјуу Срни рекла да се и захтјев Бакира Изетбеговића и одлука Уставног суда БиХ уклапају у прављење амбијента и концепта на који годинама упозоравамо.

ЦВИЈАНОВИЋ О ОДЛУЦИ УСТАВНОГ СУДА:  БИХ је одавно требало демилитаризовати!

ФОТО ДГаврић

- Ако у Оружаним снагама, које су прављене да би биле мултиетничке, треба тежити за истицањем вјерске припадности и подводити то под заштиту људских и верских права, онда је концепт пропао. Ово што се данас дешава изгледа превише удаљено од оних објашњења која су пратила реформу одбране, да би се од некада зараћених страна и војски формирале заједничке оружане снаге и уместо система регрутације увео професионални састав - истакла је Цвијановићева.

Према њеним речима, концепт Бакира Изетбеговића, који је одлучио да од професионалне прави верску војску, наићи на отпор друга два народа и да неће ни опстати као професионалне мултиетничке оружане снаге.

- БиХ је давно требало демилитаризовати - поручила је Цвијановићева.

Она је истакла и да сви воле да причају о БиХ, а мало ко је желио да о њој нешто научи, а поготово анализира, истичући да су ствари у БиХ несређене у континуитету, док су проблеми и незадовољства акумулирани.

Она је рекла да је окидач за актуелну кризу у БиХ Валентин Инцко, а не Република Српска.

- Који год закон да је наметнуо, реакција би била иста. Да не спомињем како су фабриковали извештаје за Савјет безбједности УН, ширили лажну слику, оптуживали Српску за сваки проблем и настојали на сваки могући начин изоставити одговорност бошњачких политичких партија - подсетила је предсједник Републике.

Говорећи о томе да ли је икада неки од тих извештаја говорио о, примера ради, различитом третману повратничке популације у два ентитета или безбједносним изазовима, Цвијановићева је истакла да нису стигли баш тиме да се баве јер је задатак био да се што више оптужује Република Српска, као и Милорад Додик.

- Да су хтели да се баве тим питањима онда би морали написати да у већински српским повратничким насељима у ФБиХ још нема струје, воде, асфалта, нити је системски решена национална група предмета у школама, а да у бошњачким повратничким насељима у Српској има и струје и воде и асфалта и да је национална група предмета у више од 20 школа уведена још пре 15 година - нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)