СРПСКА УВОДИ НАКНАДУ И ЗА ПРВОРОЂЕНЧАД: Из буџета РС издваја се додатних 25,6 милиона марака за дечју заштиту

С. МИШЉЕНОВИЋ

04. 12. 2021. у 08:12

РЕПУБЛИКА Српска, први пут, уводи накнаду за прво рођено дете која ће износити 97 марака.

СРПСКА УВОДИ  НАКНАДУ И ЗА ПРВОРОЂЕНЧАД: Из буџета РС издваја се додатних 25,6 милиона марака за дечју заштиту

Фото Влада РС

Такође, за 100 одсто се повећавају накнаде за друго треће и четврто дете. Све то се налази у изменама Закона о дечјој заштити РС, а које ће Влада усвојити на првој седници следеће седмице. Утврђене измене законске регулативе биће у примени већ од 1. јануара 2022. године, потврђено је "Новостима" у Влади.

Поред повећања накнада за децу дуплира се и једнократна помоћ породиљама која ће од 1. јанура износити 500 марака уместо досадашњих 250.

Новим изменама закона биће увећана и накнада за родитеље - неговатеље. По досадашњем законском решењу, накнада је била око 135 КМ на месечном нивоу, сада ће бити на нивоу најниже плате за претходну годину која је, у 2020. години, била 540 КМ.

Радован Вишковић, премијер РС, каже да када се узму у обзир све све ове накнаде, то ће бити додатних 25,6 милиона КМ на годишњем нивоу, које ће Влада изменом овог законског решења у наредној години обезбедити за те категорије.

- На овај начин Влада жели да помогне наталитет у Републици Српској и стимулише рађање - истакао је премијер.

Ален Шеранић, министар здравља РС каже да су на бази процене средстава која се прикупљају у Фонду за дечју заштиту РС увидели да је у интересу повећање дечјих додатака, као и увођење накнаде за прворђенчад.

- У пракси уместо досадашњих 48 КМ, колико је била накнада за друго и четврто дете и треће 97 КМ, сада ће то бити 97 КМ за прво и друго дете, за треће 140 КМ и за четврто 97 КМ. То значи увећање од 100 одсто за друго и четврто дете и 45 одсто за треће - појаснио је министар.

Фото А. Станковић

"Новостима" је у Влади појашњено и да ће се цензус за добијање накнаде за прворођенче рачунати као и за друго, треће и четврто дете и то се неће мењати. Такође појашњавају да ће од 1. јануара 2022. накнаду за прворођенчад моћи примати породице које имају већ накнаде за друго, треће и четврто дете, али је потребно да се те породице обрате Фонду за дечју заштиту РС.

ПОВЕЋАТИ ПРИМАЊА

ЈОВАН Радовановић, дугогодишњи председник Удружења "Четири плус" из Бањалуке каже да свака вишечлана породица у РС мора добити још једну просечну плату од Републике Српске без обзира на то да ли оба родитеља раде или не.

- Тим породицама треба дати могућност да ово прихвате или се одрекну новца у корист неке друге породице - поручује Радовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)