НЕКРЕТНИНЕ ПОСКУПЕЛЕ ЗА 20 ОДСТО: Велики удар на привреду РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

02. 12. 2021. у 17:03

ПОСКУПЉЕЊЕ репроматеријала и разних сировина у свету које траје већ годину довело је и до скока цена у многим гранама привреде Републике Српске.

НЕКРЕТНИНЕ ПОСКУПЕЛЕ ЗА 20 ОДСТО: Велики удар на привреду РС

Фото Новости

На терену тај скок цена сировине највише се осетио у грађевинарству. Тако су цене станова широм Српске веће за 20 одсто у односу на почетак године, кажу саговорници "Новости".

Према њиховим речима, на такав тренд је утицала повећана цена гвожђа и челичних материјала за 30 до 40 одсто као и већа цена цигле и цемента. Рекордер у скоку цене у грађевинарству је стиропор који је поскупео чак за 300 одсто. Проблем инвеститорима у грађевинарству је, како кажу, и константно померање рокова испоруке репроматеријала и разних сировина јер док се померају рокови расту и њихове цене, а зграде се, како кажу инвеститори, увелико граде.

Саша Кондић, власник фирме "Хидроенерго", каже да се због великог раста цена материјала за грађење просто морало догодити и увећање цене квадрата станова.

- Градња стамбених јединица је, у просеку, скупља за око 20 одсто и ту је урачунато и поскупљење радне снаге. Тај раст трошкова градње се прелио на цену продаје станова, који су сада скупљи за тај проценат. Мада, како вредност репроматеријала константно скаче, цена станова у продаји још увек не покрива то поскупљење и дефинитивно ће још расти - каже Кондић и додаје да су на подручју Бањалуке већ формиране нове цене квадрата, које се крећу од 2.500 до 4.500 КМ.

Перо Ћорић, Фото С. М.

Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС појашњава да су привредници под великим ударом јер цена репроматеријала сваки даном је све већа и нема начина да се обузда.

- Планирање пословања за наредну годину је веома тешко, јер се просто не зна какве ће цене бити. Најјачи удар је на грађевинарсто, металску и прехрамбену индустрију јер цене сировина константно расту. Наши привредници морају набавити већу количину репроматеријала баш због кашњења испорука, али за то им је потребна и знатно већа количина новца него што су планирали. Због тога се иде у кредите који нису повољни, а све како би се обезбедило да производња не стоји - истиче Ћорић.

Немања Васић, потпредседник Спољнотрговинске коморе БиХ каже да је процена како ће цена разних сировина сигурно расти до априла наредне године, тако да привредницима следи тежи период.

- Нажалост, раст цена ће се одразити од грађевинарства до прехрамбене индустрије.

Фото Град Бањалука

Решење за наше привреднике било би да имамо робне резерве преко којих би се могао обуздати раст цена на терену. Али, нажалост, ниједан ниво власти не води рачуна о том питању па због тога не можемо као Србија пустити на тржиште довољну количину нафте или прехрамбених производа и спречити дивљање цена - објашњава Васић.

БЕЗ ДОБИТИ

ПЕРО Ћорић истиче да се због повећања цене репроматеријала смањује добит привредника а који би требало да тај новац улажу у развој производње.

- Биће све мање улагања у нова постројења и модернизацију посла, а то значи и мању продуктивност - појаснио је Ћорић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)