"ЦРНИ ПЕТАК" РАЗОЧАРАО КУПЦЕ: Грађани Српске незадовољни како су протеклог викенда формиране цене на акцијама

С. МИШЉЕНОВИЋ

01. 12. 2021. у 06:08

"ЦЕНЕ падају", "попусти", "црни петак доноси најниже цене", само су неке од порука којима су десетак дана бомбардовани грађани Српске.

ЦРНИ ПЕТАК РАЗОЧАРАО КУПЦЕ: Грађани Српске незадовољни како су протеклог викенда формиране цене на акцијама

Црни петак, Фото Глас Српске

Циљ трговачког маркетинга био је да протеклог викенда, поводом "црног петка", грађани испразне новчанике у радњама. Али, нажалост, то се није десило и на терену је била сасвим друга слика. Грађани широм Српске остали су разочарани попустима које су понудили трговци.

Попусти су се кретали најчешће од 10 до 20 одсто и нису били на свим артиклима.

Приметно је да су трговци само неке од изложених производа снизили за 50 одсто. Тако је роба која се продавала по 100 марака прошлог викенда коштала за 80 или 90 КМ и грађани су могли да уштеде, како кажу, неприхватљивих десетак марака!

Бањалучанка Горица С. каже за "Новости" да "црни петак" у трговинама у Бањалуци, за разлику од ситуације на Западу, не види као шансу за повољнију куповину, већ више као рекламни мамац.

- И овог "црног петка", као и неколико година раније, било је видљиво да се код нас ради само о привидним снижењима, од максимално 20 до 30 одсто, никако о правим распродајама. Међутим, било је очигледно да су грађани и купохоличари и ове године насели на исти трик, јер су у Бањалуци биле невиђене гужве - каже Бањалучанка.

Из Удружења потрошача поручују да су грађани преварени, јер трговци уводе попусте као да се ради о сезонском снижењу на поједине проиводе.

- Док на Западу "црни петак" значи тоталну распродаја робе и то са попустима од 70 одсто и више, код нас то значи акцијска продаја робе уз минимално умањење цене - кажу у Удружењу потрошача.

Зоран Павловић, економиста каже да су погрешна очекивања наших купаца јер она су базирана на информацијама како се формирају цене за овај празник у иностранству.

- Ми не можемо да парирамо Западу са попустима јер наши трговци нису међу првим купцима робе коју продају и зато немају велики простор за веће попусте - појашњава Павловић.

Фото Д. Поздеровић

ОЧЕКИВАЊА ДАМА

ЗОРАН Павловић (на слици) истиче да су највеће разочарање очекиваним попустима доживеле даме, јер није било снижења на одећи и обући које су очекивале.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)