НОВИ ЛЕК У СРПСКОЈ: Финансирање антивирусног лека за осигуранике са ХИВ инфекцијом

С. М.

30. 11. 2021. у 17:14

ФОНД здравственог осигурања РС је недавно у посебни програм набавке уврстио нови антивирусни лек "емтрицитабин, рилвипирин, тенофовир, дисопроксил", односно филм таблете којима се постиже ефикасност у лечењу одраслих пацијената са ХИВ инфекцијом.

НОВИ ЛЕК У СРПСКОЈ: Финансирање антивирусног лека за осигуранике са ХИВ инфекцијом

Фото: Новости

- Предност овог лека у односу на доступне лекове за терапију ХИВ огледа се у томе, јер је реч о ефикаснијој терапији која има фиксну комбинацију три таблете захваљујући којој ће обољели од АИДС смањити унос дневне количине таблета које су им потребне за лечење, саопштено је из Фонда здравственог осигурања.

Овај лек, будући да се набавља путем јавних набавки, у болницама ће бити доступан након спроведеног тендерског поступка оним пацијентима који имају препоруку УКЦ РС. Осим овог лека, здравствено осигурање за ове осигуранике у потпуности финансира још неколико лекова који осигураници не подижу у апотекама, него су доступни у УКЦ РС где се, иначе, лече сви оболели од ХИВ, односно из целе РС.

- Подсећамо да здравствену заштиту осигураника Фонда здравственог осигурања који су заражени вирусом ХИВ у потпуности финансира Фонд, јер је реч о категорији осигураних лица која је ослобођена плаћања партиципације за све оно што спада у обавезно здравствено осигурање. Иначе, свим становницима у РС који имају неку од заразних болести, укључујући и ХИВ увек се пружи неопходна здравствена заштита, без обзира да ли се ради о осигураним лицима или не, јер је реч о специфичним болестима од посебно социјално - медицинског значаја, истичу из Фонда. 

Такође, овој категорији осигураника се увек овери здравствена књижица без обзира да ли је за њих уплаћен допринос за здравствено осигурање.

- Недавним изменама Закона о здравственом осигурању Српске, тачније од прошле године, омогућено је да заражени од ХИВ могу по основу своје болести бити здравствено осигурани уколико не постоји ниједна друга могућност, што раније није био случај. Здравствени систем је и на овај начин препознао важност њиховог лечења и да у сваком тренутку имају здравствено осигурање, додаје се у саопштењу.

Будући и да је Законом о здравственој заштити прецизирано је да се на нивоу Републике обезбеђује здравствена заштита под једнаким условима популационим и нозолошким групама од посебног социјално - медицинског значаја, у које спадају, између осталих, и лица која живе са ХИВ инфекцијом, тако да Фонд настоји да правима из обавезног здравственог осигурања овој категорији осигураника максимално олакша, а здравствену заштиту учини што доступнијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)