ШЕРАНИЋ СЕ САСТАО СА СИНДИКАЛЦИМА: Главна тема повећање плата запослених у здравству

С. М.

30. 11. 2021. у 16:43

МИНИСТАР здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић одржао је данас састанак са представницима синдиката у здравству где је разговарано о новим моделима за повећање плата запослених у јавним здравственим установама.

ШЕРАНИЋ СЕ САСТАО СА СИНДИКАЛЦИМА: Главна тема повећање плата запослених у здравству

Фото Влада РС

Како је наведено у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштите током састанка је рзговарано о моделима повећања плата, између осталог и кроз измене Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, као и преговорима о Посебном колективном уговору за запослене у области здравства.  

- Шеранић је представнике синдиката информисао о новим моделима повећања плата запослених у здравственим установама Републике Српске, кроз повећање коефицијената за три одсто радницима који примају плате веће од 1.000 КМ, односно пет одсто за оне са примањима до 1.000 КМ, додаје се у саопштењу.

Како се појашњава, сходно претходним захтевима појединих синдиката разговарано је да се у оквиру расположивих средстава направи разлика у распону коефицијената за медицинске и немедицинске раднике, што ће бити дефинисано кроз Закон о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске. Шеранић је нагласио да је у оквиру ових сталних помака, радницима у здравству у протекле три године у неколико наврата повећавана примања.

- Подсећамо, у претходном периоду, Влада РС предузела напоре и уважавајући значајан допринос који су запослени у јавним здравственим установама у РС дали у борби против пандемије вируса корона, пронашла могућност да свим запосленим у јавним здравственим установама повећа плате за шест одсто, изузев директора ових установа за које је повећање од три одсто. Са повећањем износа неопорезивог дела плате у Републици Српској, ово повећање плата запослених у здравству износило је до осам одсто, наводи се у саопштењу.  Подсећају да је Влада РС омогућила је раст плата запослених у области здравства кроз повећање цијене рада са 135 на 145 конвертибилних марака, од октобра 2019. године, а у сарадњи са синдикатима у овој области.

- Институције Републике Српске су уважиле напоре радника у здравству у Републици Српској у току пандемије вируса, те су у прошлој години, уз редовну плату, запосленима исплаћене и једнократне новчане накнаде од по 1.000 конвертибилних марака, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)