ДОДИК СЕ ОГЛАСИО ПРЕД ПУТ У МОСКВУ: Са Путином ћу да разговарам и о цени гаса

Танјуг

29. 11. 2021. у 23:39

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик путује сутра у Москву где ће се састати са руским председником Владимиром Путином, али би требало да дође и до сусрета са представницима Гаспрома и разговора о испоруци гаса за Републику Српску по повољнијим ценама од оних у Европи које су премашиле 1.000 долара за 1.000 кубика.

ДОДИК СЕ ОГЛАСИО ПРЕД ПУТ У МОСКВУ: Са Путином ћу да разговарам и о цени гаса

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Србија има 280, ми имамо 290 зато шта морамо да платимо додатни транзит и то је та разлика. Ја верујем да ћемо за наше потребе и за потребе изградње гасовода и две гасне електране постићи тај договор и да ћемо очувати ову цену за овај период као што је то урадила и Србија, и да ћемо и ми наћи тај успех разумевање Путина који је постигао Александар Вучић - рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Навео је да се Русија показала као важан партнер Републике Српске, а све је резултирало економском сарадњом и испоруком енергената по повољнијим ценама. Додик је рекао да је вечерас са америчким и европским званичницима разговарано о темама које се тичу имовине, наметнуте одлуке бившег високог представника и Изборног закона. Он је оценио да ће предстојећа посебна седница Народне скупштине РС о враћању одузетих надлежности бити у рангу пет најважнијих када је реч о одлукама које је донео српски народ на овим просторима и Република Српска.

- У БиХ није присутна револуција, како је поједини представљају, већ је реч о заштити Устава и права Републике Српске, гарантованих Дејтонским споразумом - каже Додик.

Истиче да од враћања на изворни Дејтон, односно враћања изгубљених надлежности, представници Српске неће одустати. Поручио је да наметнута одлука Валентина Инцка о кажњавању негирања геноцида у Сребреници мора бити повучена. Поновио је да у БиХ не постоји високи представник и нема ОХР-а. Упитао је Кристријана Шмита како је могао да пристане на то да дође у БиХ и каже - ја сам високи представник, а није именован у Савету безбедности Уједињених нација.

Кристијан Шмит, Фото Танјуг

- Играте неку игру. Сад очекујете да ћу да вас признам, наравно да нећу - поручио је Додик.

Додао је да Шмита неће признати, ни Република Српска као потписница Анекса 10, а то, каже, није неважно. Додик је навео да је биран да брани интересе српског народа и Републике Српске, а не да буде кукавица, а то подразумева да се спроводи Дејтонски мировни споразум и слово Устава Анекса 4 Дејтонског споразума. Нагласио је да ту нема никакве насилне активности и нечега што би представљало некакву револуцију.

- Наставићемо са тим и нико нас не може зауставити - поручио је Додик.

Истакао је да је време показало да нису потребни органи БиХ.

- У овом тренутку на једини легалан и легитиман начин функционише Република Српска, а многе то нервира и многи то не желе да виде - истакао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)